Välitöödest lahingupaikadel

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Mõni mees ei saa ikka kuidagi ilma ärplemata elatud :twisted:

Lahkaks suure tegija eneseimetlust siis kah veidi, kui juba sellisel tasemel killurebimine käimas on 8)

V.Dreving: „Kusagilt lugesin ka üsna negatiivseid arvamusi klubi Otsing kohta. Võin öelda niipalju, et kõik nende poolt leitud sakslased on kokku korjatud lubadega s.t. alati on olnud juures meie inimesed, kellel on ka vastav luba. Leitud sõdurid on isikuliselt zetoonide põhjal kindlaks tehtud ja maetud Narva Saksa Sõjaväekalmistule. Kuna sellest kirjutatud ei ole, siis on loomulik, et sellest ei teata.”

Kommentaar: Klubi „Otsing“ siis piirivalve vanemveebli Sedunovi ja tema käealuste seltskond.
Nad ei ole saanud kaevelube vene poolel sõdinute ekshumeerimiseks, ammugi mitte saksa poolel sõdinutega tegelemiseks. Drevingule antavad kaeveload kehtivad eelnevalt kokkulepitud kohtade puhul ja Sedunovi seltskonnale „katusepakkumine“ seega seaduse järgi
lubamatu. Sellest ei ole kirjutatud ja veel enam – me ka ei tea midagi „Otsingu“ poolt leitud saksa sõduritest, nende leidmiskohtadest, žetoonidest ja edasisest saatusest. Kuna Venemaaga leping puudub, siis venelaste väljakaevamist ei suudeta eriti kuidagi reguleerida – ühelt poolt Vene konsulaadi ja otsinguliste võrdlemisi ülbe tegutsemine, teiselt poolt Muinsuskaitseameti mõnetine hambutus. Läbi häda on Sedunovi seltskond esitanud meile mõningaid andmeid ümbermaetud vene sõdurite kohta, aga see ei ole süsteemne töö.
Drevingu poolt pakutav „teenus“ ei ole mulle uudiseks, sest sama skeemiga on ta päästnud kriminaaluurimisest Kavastus tegutsenud hauarüüstajad, väites need olevat tema kaevajad. Luba seal töötamiseks ei olnud muidugi ka temal.

V.Dreving: „Nagu aru saan on üsna suur hulk inimesi, kes tahaksid käia lahingupaikades, kuid puudub seaduslik alus. Seda kõike on võimalik väga lihtsalt luua ja juba mitmed aastad see süsteem ka toimib.”

Kommentaar: Süsteemi all tuleb siis vist mõista esimeses kommentaaris kirjeldatut.

V.Dreving: “Kui tahate asja ajada seaduslikult, tuleksime ehk kokku ja arutaksime seda teemat. Kuulaksime ära ettepanekud ja otsustaksime koos, mida ja kuidas teha. Vastavalt kokkutuleku tulemustele võiksime kevadel teha ühe praktilise välilaagri, kus me annaksime huvilistele väljaõppe, kuidas tuleb üldse leitud säilmetega ümber käia, kuidas vormistada vajalik dokumentatsioon jne.”

Kommentaar: Leitud säilmed tuleb jätta leiukohta (kui see ei ole nende otsese hävimisohu tõttu võimatu) ja teatada sellest Muinsuskaitseameti lähimale töötajale. Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliit ei ole taotlenud ametilt Ville Drevingule volitusi sõjahaudade väljakaevamisalase koolituse läbiviimiseks. Vastavat oskusteavet võib mitteametlikult eravestlustes jagada vastavalt oma sisetundele ja südametunnistusele, aga seda ei saa reklaamida koolitusena. Eriti kui ollakse riikidevahelise lepingu täitmise üks osalistest.
Üleskutse sellises vormis esitamine on otseselt oma volituste ja pädevuse ületamine.

V.Dreving: “Kuna igasuguste otsingutega kaasnevad ka kulutused, siis iga leitud sakslase kohta on olemas teatav summa. See on ka igale leidjale vähemalt meie poolt välja makstud ( see summa on kehtestatud sakslaste endi poolt ).”

Kommentaar: Eelmise aasta seisuga siis loodetavalt 10 X 29 EUR kuni kümne mehe eest ja üle kümnemehelise haua eest 24 EUR iga sõduri eest? Kui Dreving maksab leidjale saksa poole poolt pakutava summa, siis küsiks, et milleks Drevingule säärane altruism ja mis vahenditest ta leiukoha kirjelduse, fotod ja kaardimaterjali koostab? Kuidagi umbes, leidja jutu järgi?

V.Dreving: “Elame, näeme. Igaleühele oma. Katset võib ikka teha. Püüangi just asja kaevamiste osas tsiviliseeritumaks teha.”

Kommentaar: Pidevalt maaomanikega tülli pööranud, neid lausa ähvardanud (Kutsume teile siia kandid ja venelased peale! Sikapalus mõne aasta eest), hauarüüstajate puhtaks pesemine, mis viimastele ehk päris “heast südamest” ei toimunud jne. Tsiviliseeritusest on meil vist väga erinevad arusaamised.

V.Dreving: “Kes siis peaks tegelema? On ju küll eestis olemas üks kõlava nimega liit, kellele riik igal aastal keskmiselt 1,5 miljonit sisse topib ja kes peaks nagu huvilisi koondama, kuid ümbermatmistöödel neid näha pole olnud.”

Kommentaar: Eesti Sõjahaudade Hoolde Liit on olnud juhtimisprobleemide küüsis. ESHL tegevuse pearõhk ei ole olnud IIMS haudade väljakaevamine. Toodud rahasumma on sihilikult kordades üle paisutatud. Kui sihtrahastamine (Kaitseväe kalmistu näiteks) juurde lisada, siis ehk saaks mõne üksiku ajaetapi, kus summad mõnesaja tuhandega kirjutatakse. Ei ole kuludokumente käepärast, aga Drevingul pole neid kindlasti, seega ei maksaks pliiatsist, või kusagilt mujalt imetud numbreid nii julgelt viimase tõena pakkuda!

V.Dreving: “Sõjas kadunute kohta on kõige lihtsam teha päring Eesti Punase Risti kaudu. Nende käes on ka meie kartoteek langenute nimedega. Nii saate vastuse kõige kiiremini.”

Kommentaar: Eesti Punase Risti otsimisteenistuse teatel on Drevingu poolt edastatud dokumendid kirjelduse järgi Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliidu andmebaasi väljatrükkide koopiad sõjaväekalmistutele maetute ja arvatavalt maetute osaliste andmetega. Puuduvad ümbermatmiste puhul uute hauakohtade andmed jne. Ilma saksapoolse lisateabeta poolik ja vähese kasutusväärtusega material. Viimased loendid saadud 2002.
Esimene tõsisem katse sellel tööpõllul realiseerub ehk tänavu, sest peaks saama valmis esimene täpsustatud loend eestlastest, kes on langenud nõukogude vastu võideldes ja maetud taastatud kalmistutele Eestis. Nimekirjad kavatsetakse avaldada ajakirjanduses. See peaks sündima siis Kultuuriministeeriumi ja Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliidu koostöös.

V.Dreving: “Nagu näete astusin mõnele tugevalt varba peale.”

Kommentaar: Ei näinud! Küll näen kaasfoorumlase isikuandmetega liputamist ja siltidekleepimist. Litsid mehed need Meleski omad!
propatria
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas propatria »

vdreving kirjutas:...hr. xxx oli ju see, kes viis jutu äri ja kontide peale ja lahkab siin usinalt minu isikut. Arvestades tema sidemeid ühe neljatähelise organisatsiooniga on see ka mõistetav.
Täpsustan, et hr. xxx pole kunagi teinud sellest suurt saladust, et ta on ühe viietähelise asutuse palgaline töötaja.
See asutus on KVÜÕA - Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused.
Tegemist on igati väärika asutusega.
Kahjuks see hirmu ja õuduse jutt "ühest neljatähelisest organisatsioonist" ei ole leidnud vähimatki kinnitust, seega on tegu laimava väljamõeldisega.

ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
2H
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 2H »

Ma ei teadnudki ,et kondikorjamine on nii suur äri.See tõmblemine siin teemas surnud sõjameeste kontide kallal pole muud kui konkurents.
Kuradi s... on lugeda ,et täiskasvanud terve mõistusega inimesed ei suuda asjades kokku leppida ja sellise kemplemisega mõnitavad tegelikult langenud sõdureid.Vahet pole kas vene ,saksa või eesti omasid.
Kui langenute tuvastamise reeglites kokku leppida ei suuda ,minge kevadel parem põllule kive korjama.
valaskalakene
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas valaskalakene »

2H kirjutas:Ma ei teadnudki ,et kondikorjamine on nii suur äri.See tõmblemine siin teemas surnud sõjameeste kontide kallal pole muud kui konkurents.
Jajah, prantslased vanasti vist ütlesid, kui miski jama oli, et otsi naist. Tänapäeva mitte-prantsusmaal on raha palju sagedasem jamade põhjustaja.
vdreving kirjutas: Kogu tegevuse jooksul oleme ümber matnud ca. 20 000 langenut.
Arnold kirjutas: Eelmise aasta seisuga siis loodetavalt 10 X 29 EUR kuni kümne mehe eest ja üle kümnemehelise haua eest 24 EUR iga sõduri eest?
20 000 x 24 x 15 = 7,2mil.

Kuskilt siit foorumist vist kuulnud numbrit 35 000 langenut Saksa poolel Eesti territooriumil. Seega pealt 5 milli veel "vedeleb maas"?
Juba üks Saksa sõdur tööpäevas teeb üle tänase päeva Eesti keskmise palga, turukõlbulik nodi lisaks. Tundub, et põhjust lahingute löömiseks on ...
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Ma ei teadnudki ,et kondikorjamine on nii suur äri.See tõmblemine siin teemas surnud sõjameeste kontide kallal pole muud kui konkurents.
Vaat see on nii, et kuidas keegi ise enda jaoks asja tõlgendada soovib :roll: Eks siin ole läinud nii, et need kel vähegigi kogemusi (nii positiivses kui negatiivses mõttes) antud alal kipuvad ennast esile tõstma.

Sõjahauad ja nendega ümberkäimine on meie riigis ametlikult reglementeeritud ja tervitatav on foorumlaste huvi see asi omale ükskord selgeks teha, et juhuslikult ja teadmatusest mitte portsu otsa sattuda. Üks või mitu harivat seminari kuluks kindlasti marjaks ära, ainult las seda korraldavad proffid kel ka vastavad volitused olemas, vastasel juhul võidakse foorumlasi pahaaimamatult oma huvides ära kasutada. Tundub, et viimane on olnud siinsete vaidluste üks pointidest! Seega kas tasub kõiki usaldada kui tausta ei tea? Aga ametlikult annab kindlasti sääraseid seminare korraldada, kui on piisavalt huvi, sest see läheb ilmselt midagi ka maksma.
Anton - horridoo!
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

raudrist kirjutas:Küsiks Blitzilt,

Miks peaks välistama ajalooliste esemete ostu ja müügi? Mis eriline asi on ajalooline ese, et temaga seoses ei kõlba rahast rääkida- lausa PEAB VÄLISTAMA äri? Me kõik ostame ja müüme sööki, tervist jne.
Esmatähtis on, et esemed säiliksid. Lisaks on erakogudes olevad esemed oluliselt parema hoole all, kui muuseumites. Suuremad ja väärtuslikumad kollektsioonid koonduvad lõpuks ise muuseumiteks või muuseumitesse.
Sellest võiks pikalt rääkida teile iga kollektsionäär.

Teema jätkuks...
http://www.epl.ee/artikkel_310115.html? ... 0c66fb2451
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Kontakt:

Lisaks on erakogudes olevad esemed oluliselt parema hoole all, kui muuseumites
Kas tõsi või? Kui mitmel erakogujal on vastava kliimaseadmega hoidla või ruum, et tagada ajaloolise eseme pikaajaline säilimine? Arvatavasti mitte ühelgi. Aga muuseumitel on need olemas küll, muidugi mitte kõigil ja kõik pole ka muuseumid! Muuseumi olemuse definitsiooni leiab muuseumiseadusest.
Anton - horridoo!
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

FW Anton kirjutas:
Lisaks on erakogudes olevad esemed oluliselt parema hoole all, kui muuseumites
Kas tõsi või? Kui mitmel erakogujal on vastava kliimaseadmega hoidla või ruum, et tagada ajaloolise eseme pikaajaline säilimine? Arvatavasti mitte ühelgi. Aga muuseumitel on need olemas küll, muidugi mitte kõigil ja kõik pole ka muuseumid! Muuseumi olemuse definitsiooni leiab muuseumiseadusest.

Ei ole tahtmist hakata väitlema sellel teemal, aga vastata siiski tahaks, et ei jääks muljet nagu oleks ma FW Antoniga nõus. Mul on täiesti ükskõik, kuidas muuseumiseadus defineerib midagi. Mina räägin asutustest, mis on nimetanud ennast muuseumiteks. Ei tähenda siin vägevus ega fondimahud.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Kontakt:

Ja mina tahtsin öelda, et Raudristi väide esemete säilimise ja hoole kohta erakätes on paremal järjel kui tegelikes muuseumites, ei ole vettpidav.
Anton - horridoo!
rajaleidja
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas rajaleidja »

Jälgin teemat kõrvalt juba tükk aega. Lausa naerma ajab, kuidas mõni inimene püüab teemat paaniliselt lõpetada ja selleks vahendeid valimata. Ikka nii, et kõik on võhikud ja harimatud diletandid. Miks siis õiget varianti veel pole, sellele ei ole vastatud. Ise olen Drevingu tegevusega tööalaselt kokku puutund ega tee sellest saladust.
Kuidas siis nii on juhtunud, et Dreving võhikuna ja harimatuna teemaga nii kaua tegelenud on?
Alati on võimalik kõiki poriga loopida, ise midagi tegemata.
Mõnel ei maksaks Drevingu teadmisi küll antud valdkonnas kahtluse alla seada.
Pigem räägib mõnes mehes midagi muud.
Arvuti taga istudes võib targutada palju tahes, kuid mis sellest paremaks läheb?
Kogu värk on viidud tasemele, kus üks räägib aiast, teine aia august.
Inimesi vähe huvitab, kes keda tahtis kaevama panna, ka jutt, et tuleks teha nii või teisiti. Pigem ikka huvitab süsteem, mis toimib.
Veelgi tobedam on jutt nagu püütakse jalga mini ukse vahele ajada. Olete ehk märgatud, et uksest on juba sisse mindud, kuna mõned ka sisse trügisid, on vist kitsaks läinud.
Kas mõnede arvates oleks need langenud sõdurid, kes nüüdseks korralikult ümber on maetud, ikka veel mingeid kõrgelt haritud tegelasi ootama? Harige siis keegi juba kord ära.
Kas keegi arvab, et saksa sõjakalmistud seisavad meil nii, et kaserist on haual ja kiiver otsas? Rääkimata nendest, kes metsades vedelevad.
Olen oma ameti tõttu ise näinud mitmeid sõdurihaudu, kus kondid laiali loobitud ja kondid laiali veetud. Mõni mees kah siinkohal rünnakule asunud nagu paistaks jutt, et väike "haltuura" põhitöö kõrvalt ära võetakse, mida hea tööajast teha oli.
Millises punktis on Dreving väitnud, et kavatseb õppepäevi läbi viia üksinda?
Mina olen väljaõppinud pioneer ja seda juba "venelaste" armees. Oma nõusoleku üritusel osaleda olen andnud. Samuti tean, et kaasatud oleks mitmeid tunnustatud inimesi. Oleks siis selline üritus olnud seadusevastane või halb?
Härra Arnold Teie isikust ei saa ma üldse aru. Ütlete, et Teil pole ülikooliharidust arheoloogia alal? Ometi peate end sellel alal pädevaks.
Juhtusin neid Vesneri kaevamisi nägema ja julgen väita, et see mehike, kes seal mingis väikeses augus suuri ponnistusi tegi, ei näinud just Teie moodi välja. Kahtlen väga, kas tegemist oli arheoloogiga.
Paar nädalat hiljem tuli väljakutse, sest kaevamiskohale oli vedelema jäetud lõhkekeha. Võin kinnitada, et nii mõnigi auk oli lahti jäätud.
Ja üldse viisakas inimene ei suhtuks ülestõstetud teemasse nii ülbelt ja labaselt.
Ei ole ju kellelegi saladuseks, et suviti käib usin mullas tuhnimine. Huvitav miks siis ei võiks olla inimestel mingid algteadmised antud valdkonnas.
Kahju, et hea lehekülg ilmselt isiklike ambitsioonide tõttu ära on lörtsitud.
Ville, sulle soovitan mitte lollide inimestega vaielda.
Huvilised aga oodake edasi, kunas siis ükskord asi ka targutamise tasemelt tegudeni jõuab.
Arnold
Liige
Kontakt:

Drevingu seltskonnal läks nüüd hää mitu päeva aega, et ennast koguda :lol: Äkki pidi klaasipuhujate järeltulijast mullipuhuja lausa ise ümber kehastuma? Mina kirjutasin konkreetselt asjast, keegi rajaleidja hämab ümber augu.
Härra Arnold Teie isikust ei saa ma üldse aru. Ütlete, et Teil pole ülikooliharidust arheoloogia alal? Ometi peate end sellel alal pädevaks.
Minu pädevus ei tulene minu arvamistest ja mul ei ole vaja väga palju arvata ja oletada, olen piisavalt tuntud neis ringkondades ja ei ole senini endale häbi teinud.
Juhtusin neid Vesneri kaevamisi nägema ja julgen väita, et see mehike, kes seal mingis väikeses augus suuri ponnistusi tegi, ei näinud just Teie moodi välja. Kahtlen väga, kas tegemist oli arheoloogiga.

Muidugi ei näinud, see oli Üllar Palukivi, minu tollane abiline, kes oli saanud piisava väljaõppe, aga ei saanud kõigele hästi pihta. Juhtub! Tänud Drevingule, et oma ekskavaatoriga päästis olukorra! Lõhkekeha leidmine ei ole kuidagi seotud meie kaevamisega Vesneris - see on kas laim või eksitus. Paraku on Drevingu staffi poolt levitatav sopp alati retseptiga 10% tõde, 20% pooltõdesid ja edasi läheb juba teadagi milleks.
Ville! Ma ei ole aru saanud, milleks Sa etendad seda mitmepersega meest?! Miks Sa pead kõiki lollitama? Oleks Sa natukenegi mõistlikum, seadusekuulekam, hoolivam jne., oleks Sa palju edukam, aga Sa oled vist lihtsalt loll? Mida Sa siin foorumis ka edukalt tõestasid oma viimase postitusega. Siin on päris targad inimesed koos (reeglit kinnitavate eranditega 8) ), mitte lubjastunud sakslased! Mõtle sellele!
Arnold
Liige
Kontakt:

Olgem kannatlikud! Graafiku järgi on uue "kõrvaltjälgija" teksti oodata viie päeva pärast. Arnold ja tema veelgi mustemad teod! Siia võiks juba reklaami müüa!
vdreving
Liige

Postitus Postitas vdreving »

Oled sa koguaeg juua täis, et sellist möla ajad? No mispidi minusugune loll sulle jälle ette jäi? Oled äkki märganud, et ei viitsi ega pea vajalikuks sinuga siin targutada. Seda aga ei tule võtta nii, et minul midagi öelda poleks.
Kui lähed isakeseks ja julged mu suguvõsa solvata, siis olgu-eks tuleb minulgi matslik keelepruuk kasutusele võtta. Kuna ma pole nii kõrgelt haritud nagu sina, võin seda endale lubada. Esivanemaid ei saa omale kahjuks valida ei sina ega mina. Kui minu esivanemad 1710 siia maale tulid, kes palgasõdusrina, kes klaasimeistrina, siis sõid sinu esiisad veel setumaa avarustes põllul suuga põhku ja jõid seakünast õukat. Möödaminnes tegid mõne lolli järglase.
Selleks, et luua klaasist toode, tulebki ennem puhuda mull. Alles siis saab täiusliku toote ja eks setudel läks ka pudelit vaja- sai samaka pudelisse villida.
On hea, et ainult sina meil puhast tõtt räägid. Lepingu partneritest sakslastele seletad ehk ise, kellel neist midagi lubjastunud on. Mul on muudki teha, kui siin mingit soppa lahata, niiet minu vastuseid ära siit enam otsi. samuti ei vastuta ma selle, eest mida siin keegi kirjutab.
Mis puutub minu lolliks olemisse, siis olgu pealegi, peaasi, et sina tark olec, kuigi ma pole lolli inimesena aru saanud, millena see sinu tarkus väljendub. Kuna sulle on meeldinud siin ühes kirjutises ka tuntud kirjameest tsiteerida, siis lõpetan ka mina ühe kirjanduslike tsitaadiga O. Lutsu "Kevadest" : Aga sulle Jorh, tahan ma anda ühe hea keretäie tappa. Kohe kui midagi on, jooksed mokk töllakil köstrile kaebama.
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kalleb »

ninii -nüüd ähvardab ka füüsilise vägivallaga
Veltu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veltu »

Drevingu sõnad olid karmid, kuid õiglased.

Ja ärge hakake Tema sõnu moonutama.
Kahjuks olen ma seda juba täheldanud.
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Koera, kes kogu aeg haugub, pannakse kõige vähem tähele
[img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan4.gif[/img]
Elagu sõnavabadus!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline