Lemet kirjutas:Kõigepealt isand Palmile tänud teemaarenduse eest, jääb vaid kahetseda, et seda siiani sel kombel tehtud pole. Küll aga on mul isand Fordtransiti kombel huvi isamaa kangelaste vastu. Lugedes herr Palmi ja teiste kirjutatut siin viimastel poognatel, kuidas ikka juba ammustel hallidel aegadel osati kokku arvutada, et "raha põle", tekkis ka minul küsimus, et kuivõrd üleüldse oli meil toona(ja on ka praegu) kompetentsi sedasorti arvutustele. Nagu praegu on siin lugeda olnud, taandub hetkel suuresti küsimus soomusmasinatest midagigi jagavate inimeste puudusele ja vajadusele neid alles koolitama hakata. Kust tulid siis toona inimesed, kes peensusteni neidsinaseid teemasid jagades võtsid kuulutada, et ei saa. Ja selle taustal- pisut vandenõuteooriat- kuidas suhtuda selle taustal EKV Peastaabi ülema, kelle asjatundlikus on vähemast küll selles teemas ilmselt väljaspool kahtlust, samaaegsesse edutamisse(jutumärkidega või ilma) õppeasutuse juhiks. Oli ju tema see, kes toimunusse äärmiselt negatiivselt suhtus ja ilmselt omaenda praktika baasil hoopis midagi muud väitis. Ilmselt on isand Palmil mu eespool esitet küsimus kahe silma vahele jäänud...Millistest üüratutest kuludest me siis ikkagi poolakatekingituse puhul räägime-meediast on lugeda, et masinad pigig tulema tasuta, komplektselt, koos varuosade jmsga. Ilmselt oleks olnud võimalik ka 20masina kinkimine ja väide, et nende 20 masina baasil poleks väljaõppeks koos 15 masina kannibaliseerimise ja kaasa tulevate varuosade baasil näiteks viie masina käigushoidmine rahaliselt võimalik olnud, pole minu arust eriti tõsiseltvõetav. Nii et kellest see ajutrust, kes need arvutused tegi ja asja ülejõu käivaks kuulutas, ikkagi koosnes ja milline oli nende sellealane kompetents?
Hetkel on kiire, aga olen hirmul, et Sul, Lemet, hakkab teemaarendus liiga kiiresti käest kasvama. Sestap vastan lühidalt paarile Sinu poolt tõstatatud "probleemkohale":
1. Raha on alati olemas. Niikaua, kuni hangitavad tankid mahuvad ostusumma poolest ja ülalpidamiskulude poolest kaitse-eelarve sisse, siis ju raha on. Mida ma tahan öelda, et praeguseni on kõike muud peetud tähtsamaks, kui tanke. Kõige muu all pean silmas näiteks 155mm suurtükke, Carl-Gustaveid, Milaneid, Mistrale (õigemini õhutõrjevõimet), paremat üksikvõitleja varustust, paremaid elamistingimusi. Jätka ise seda nimekirja;
2. Pädevusest. Selleks hetkeks (2001 siis) olin teeninud kaitseväes 9 aastat, just selleks hetkeks olin lõpetanud 4-aastase Soome sõjakooli ja just nimelt soomusväe erialal. Konkreetselt Soome tankikoolis veetsin neljast aastast natuke alla kahe. Piisavalt lähedalt ja kaua tegelenud T-72 ja BMP-1/2. Saanud ka õppustel juhtida soomusüksuseid. Koos töötasin ohvitseriga, kes oli kokku 8 aastat teeninud Kanada soomusüksuses (Leopard 1). Projekti kokkupanekul kasutasime nii tootjatehase, kui ka näiteks Norra abi.
3. Pädevusest veel. Mina ei ole mitte mingil juhul erand (lihtsalt Sa konkreetselt küsisid), näiteks ka praegune Scoutspataljoni ülem on sama haridusega. Aastaid on osalenud meie sõjakooli jalaväekursus (tulevased rühmaülemad) Soome tankibrigaadi õppustel (siit vastus teemale, et pole õige tankitõrjuja ...). Ja ega neid koostöö asju ning kursuseid on ju veel. Seega ei pea me hetkel muretsema selle üle, et pole üldse teadmisi.
4. Ants Laaneotsal oli õigus väita nii kaitsekolledži õppejõuna, kui ka erus oleva inimesena mida tahes. Ka Sinul on ju oma arvamus. Jättes pädevuseteema kõrvale, siis miks ei tekkinud meil tanke aastatel 2006-2011? Ja loe jällegi punkti 1.
5. Veelkord - alustasin oma juttu, mida õigupoolest tehti ja mida arvutati. Ja tõepoolest pole veel eriti kaugele jõudnud, aga anna aega atra seada. Teisalt Poola kontaktidest ma ju rääkisin. Ma ju rääkisin, et tegelikult ei olnud teada, mida täpselt Poola pakkumine sisaldas. Kas Sa kahtled minu sõnades? Veelkord - ma ei tea, kus kohast meedia (või Laaneots) võttis jutu selle kohta, mida
täpselt meile pakuti, oli umbmäärane pakkumine, kuid kaugemale ei jõutud. Äkki peaks küsima meedia käest, et kus kohast nemad teavad, mida meile pakuti
6. Ma olen veendunud, et Ermuse liikumine KVÜÕA ülemaks ei liitunud kohe kindlasti mitte kuidagi tankidega. 100%. Tankid ei ole mitte kunagi olnud kaitseväe jaoks elu ja surma küsimus. Elu ja surma küsimused on olnud teised (loe jällegi mu postitusi - tankitõrjerelvad, õhutõrje, suurtükivägi, jätke ise seda rida).
Mõni teine kord jälle pikemalt. Aga Lemet - ära palun jaura sama asja üle. Ütle, et seda ja seda osa minu jutust Sa ei usu ja sellega ma lepin. Ega ma mingi praost pole, et Sinu usku kõigutama hakkan.