asiootus kirjutas:Oskab äkki keegi targem siis meid valgustada, kas ka mõni teine NATO, EL liikmesriik on suutnud omale automaadid, kuulipildujad ja täpsuspüssid kulude kokkuhoiu mõttes koos ära hankida või on selline seninägematu geniaalsus omane ainult meile st. Eesti Vabariigile?
Mina ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes oskaks jaatavalt vastata sellisele küsimusele. Minu teada
ei ole käesoleval ajal sellise "geniaalsusega" (minu arvates lollusega) ükski NATO, EL liikmesriik tegelenud.
OK, Eesti-Israeli relvatehing ja muud ei ole käesoleval ajal.
Selgitan, miks minu arvates selline ülimalt nahaalne lollus on kaitseväelaste ja oma riigi suhtes kuritegelik.
Automaatide, kuulipildujate ja täpsuspüsside hankest
mahukama ja kulukama osa moodustavad vastuvaidlematult automaadid.
Järelikult ei tohiks mingil juhul olla vajalik teha rumalaid kompromisse. Automaadid on esmatähtsad. Sama tootja EI PEA valmistama ka sobivamaid kuulipildujaid ja täpsuspüsse.
Igaüks leiab ka ise vastuse küsimustele, kui oma teadmiste põhjal, oma isikliku eelistuse järgi, reastab automaatide tootjad paremuse järjekorras.
Minu eelistused on:
1. Heckler & Koch
2. Fabrique Nationale de Herstal (FN)
Kas samad tootjad valmistavad ka sobivamaid (hinna kvaliteedi suhtes võimalikest variantidest parimaid) täpsuspüsse ja kuulipildujaid?
Siiani pole lihtrahvale antud teada missugune % automaatidest kavatsetakse osta 5.56mm automaate?
OK, minu ettekujutus lähituleviku automaadist (assault rifle) ja täpsuspüssist on kindlasti väga erinev meie silmapaistvalt eriliste kogemuste, oskuste ja teadmistega hankekomisjoni liikmetest.
1. Minu hinnangul lähitulevikus 5.56×45mm NATO automaattulirelvadel on SAMA LUKUKOJAGA võimalik kasutada ka 7.62×51mm NATO laskemoona. Lähitulevikus on uutel automaatidel isegi väikeselt vahemaalt visuaalselt väga raske eristada summutiga 5.56×45mm NATO ja 7.62×51mm NATO automaati. Ehk teisisõnu lähitulevikus visuaalne erinevus 5.56×45mm NATO ja 7.62×51mm NATO automaatide vahel praktiliselt kaob.
2. Täpsuspüssiga kaitseväelased on vastase jaoks prioriteetsed sihtmärgid. Ka 7.62×51mm NATO automaadi ja täpsuspüssi visuaalset erinevust isegi väikeselt vahemaalt pole lähituleviku automaatrelvadel praktiliselt võimalik märgata.
jne
jne
Kaitseväele ostetakse uued automaattulirelvad vähemalt kahekümneks aastaks. Huvitav oleks muidugi teada, missugusel tasemel on hankekomisjoni liikmete teadmised automaatrelvadest? Kuidas on nad need teadmised, oskused ja kogemused omandanud, mis võimaldavad neil koostada nii "geniaalseid" hanketingimusi ja langetada nii vastutusrikkaid otsuseid?