Trumm! Seda tuleb teistele selgitada, aga mitte mulle öelda, et "küsi endalt". Mina olen endalt juba ammu selle ära küsinud. Olulisem küsimine (kui iseendalt küsisin, ja tglt ka teistelt juba) mis praegu meelde tuleb, oli viimaste RK valimistepäeva öösel. Siis esinesid parteide juhid peale tulemuste teadasaamist oma kõnedega, sealt sai hakata nägema nende tulevikuvisiooni meie edasisest elust. Rõhutan siin, et tegemist on konkreetse PR-esinemisega, mida vaatab piltlikult ERR-i kaudu kogu riik, ja mida kõik võivad hakkata tsiteerima. See kõne on ettevalmistatud ja vajadusel ka rääkima harjutatud. Loomulikult on kõnel erinevaid variante sõltuvalt tulemusest ja loomulikult jääb kõnelejale võimalus improviseerida, seda loomulikult juhtumil, kui ta on hea jaosav kõnemees. (Kaja Kallaselt oleks täiesti olnud alus seda eeldada, kuna jutu järgi olevat ta ju väljaõppimud advokaat). See kõik on tavaline poliittehnoloogias ja parteidel on kõigeks selleks inimene/inimesed olemas, kes vajadusel suisa hea meelega aitavad oma parteiliidrit kõne koostamisel. Tegemist on partei PR-huvides valminud/kooskõlastatud kõnega, mis on vajadusel valminud ka meeskonnatöös.
Mingisugust juttu, et "kaotasin paberid ja nüüd räägin nagu heaks arvan", see on üks suur mula.
(Et oleks üheselt mõistetav- mul oli oma poja pulmas oma kõne eelnevalt rääkimisega läbi harjutatud, vaatamata sellele oli mul seda kõnet 2 eksemplari väljatrükituna eraldi kohtades, et "ükskõik mis- ja kui keel sõlme läheb ja ka üks eks ära kaob, siis teine mul ikka veel". Sain hakkama, ainult tsitaati lugesin paberilt, kuna see peaks ju täpne olema.)
Vaadake ise ja jälgige siit lingilt neid kõnesid. Kelle kätte te annaksite oma riigi juhtida?
https://arhiiv.err.ee/vaata/valimiste-ohtu-272373
Kaja Kallas 2.38
Jüri Ratas 3.02
Täna tagantjärgigi vaadates pole mingit üllatust. Mõlemad (ehk isegi kõik need parteid koos oma juhtidega) ongi siiani sellised, nagu need kõnedki. Nagu Baskin ütles ühes sketšis: "Sittagi pole muutunud, ainult kallimaks on kõik läinud!".... Kaja mängiti üle, kuna tal polnud ei kogemust ega sisu, selliseks on ta kahjuks ka jäänud nende aastate jooksul. Tagantjärele targutades oli Kaja Kallase kaotus poliittehnoloogilises võimumängus juba tema kõnest võimalik ette aimata, siis sel hetkel tundus lihtsalt võitjapealiku kõne ootamatult nõrga ja sisutu- joujoujou, me saime võimule joujoujou!.... Eriti kui võrrelda seda otsese rivaali ja kaotanu kõnega.) Täna kriisis ilmneb see veel valusamalt.