Saapad

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
Kasutaja avatar
volpriit
Liige
Kontakt:

Re: Saapad

Postitus Postitas volpriit »

Veiko Palm kirjutas: 06 Nov, 2022 9:58
Saapad on tähtis teema. Me ei ole mitte kunagi omi saapaid arendanud, vaid alati ostnud valmismudeleid. Oma mudeli arendamine on liiga kallis, ei ole vahet, kas hangivad tsivilistid või sõdurid. See on aastaid olnud tupiktee.

Saapad tunduvad olevat selline "tunnetuse" värk. Maitsed on väga erinevad. Ühtegi sellist ideaalset saabast pole olemas.
Ideaalset ei ole ja üleni nahast saabas ongi meie kliimas ilmselt kõige otstarbekam. Eelpool mainitud paelte ja aasade teema, pool sajandit vana disain ja ergonoomika on muidugi asjakohased.

Korralik Sievi sisetald ja pott merelõvi või mesilasvaha teevad Samelini saapa muidugi üsna talutavaks.
https://heeliks.ee - Leatherman, Coros, Garmin, Tasmanian Tiger, Jetboil, Morakniv jpm.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Veiko Palm kirjutas: 06 Nov, 2022 9:58 Viimasel LÕK-l formeeritud õhutõrje pataljon sai laost Rahed ja saapakatted (overbootsid). AK-4 on mõnel maakaitseüksusel.

Saapad on tähtis teema. Me ei ole mitte kunagi omi saapaid arendanud, vaid alati ostnud valmismudeleid. Oma mudeli arendamine on liiga kallis, ei ole vahet, kas hangivad tsivilistid või sõdurid. See on aastaid olnud tupiktee.

Saapad tunduvad olevat selline "tunnetuse" värk. Maitsed on väga erinevad. Ühtegi sellist ideaalset saabast pole olemas.
Mulle tundub, et meie saapahangetes on liiga avarad nõuded, mida eri pakkujad ägedalt sisustama kipuvad (nagu neile mugav on).
Paelteteemast ma juba kirjutasin, telgist öösel välja saamine 20 sek varem on raudselt kriitiline eelis, kui sind rünnatakse.
Vahepealsel ajal (viimased nn norra tüüpi saapad on selles mõttes ok) oli meil kombeks aga osta saapaid, mis ei sobi kokku suuskadega. Suuskadel kasutamiseks mõeldud saapad on lapiku ninaga ja kannas on neil soon suusaklambri vedru jaoks. Poola, Slovakkia jne saabastel neid ei ole, suuskade kasutamine tähendab saabaste lõhkumist.

Need kaks kriteeriumit muide ei puuduta kuigivõrd saapa kandmismugavust -see on kriteerium, milles tõesti ei saa palju eri arvamusi olla. Tehniliselt on vähemalt 2, mittesubjektiivset kriteeriumi (kindlalt leiab neid veel)
1. paelasüsteem ja jalgapaneku kiirus
2. sobivus skandinaavia suusasüsteemiga (muidugi kui me suuski kasutada ei plaani ja arvame, et talve enam ei tule, siis pole see oluline).

Ise ma arvan, et see täna väljastatav "norra saabas" on üldiselt hea kompromiss (sh ka suusatamiseks), kuid see "100 aastase traditsiooniga" norrakate paelasüsteem tuleks asendada soome tüüpi süsteemiga ja ongi kogu arendustöö. Ahjaa, normaalsed, piisavalt pikad ja parafiinitatud paelad kah. Norras olid 100 aastat tagasi kasutusel ka tääkidega vintpüssid, ega meie neid seepärast üle võtma pea.

Mitmest eri materjalist jne saapad (eespool keegi kirjutas) on kindlasti ka ägedad, ainult eks me peame ka seda hinnasilti hoolega jälgima ja PPA eeskujul 200 euroste Haixi saabastega me kogu väge ei varusta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Eelneva juurde, pildid ka.
Norra M77 saabas on see, mida meile praegu laost jagatakse. Neid toodab Samelin Tartus (kes toodab ka Norra vägedele) neid. Paelad käivad haakidega, sest juba kunigas Haakon IV ajast peab nii olema. Saapa ninas aga on hästi märgatavad lisad selle sobimiseks "rootsi suuskadele":
Norra M77 saapad.jpg
Norra M77 saapad.jpg (29.97 KiB) Vaadatud 1828 korda
Sievi M90 on soome tüüpi saapad (pildil on mudel, mida Rootsi armee endale tellis). Lisaks paremale paelamajandusele on seal ka vettinud saabaste kiiret jalgatõmbamist toetav aas saapasääre taga (mida "norra saabastel" pole). Samasugune paelamajandus oli ka varasematel mudelitel, nendel oli ka kandilisem "suusanina". Samas on saapaninas tald kõrgendusega. Paelad on analoogne jama, millega nad meile tulevad (ilmselt siis Haakoni käsul....). Eksisteerib ka miski M05 mudel, seal vist enam talve pole ette nähtud.
Sievi M90 saapad.jpg
Sievi M90 saapad.jpg (70.22 KiB) Vaadatud 1828 korda
Mõlemal saapal on endiselt suusaklambri jaoks mõeldud soon kannas.
Sievi saapad kindlasti on palju kallimad, kuid vaevalt see nendest haakidest on, Soomes toodetu ongi kallis. Ka Sievi tööjalatsid on ühed kallimad turul.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
maksipoiss
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas maksipoiss »

Sellistele nn. soome tüüpi saabastele ,ma oma laia ja kõrge jalaga, peaks vist 2m pikemad paelad panema , et need sellises olekus jalga saada et paelad ka viimasest aasast läbi on :) . Ma eelistavn alati haakidega saabast ja saan nad väga kiiresti jalga , harjumise asi ilmselt
Kasutaja avatar
anarx15t
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas anarx15t »

sada
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas sada »

anarx15t kirjutas: 07 Nov, 2022 19:26 https://youtube.com/shorts/owGJDsqqvHc?feature=share
Haakidega saabaste sidumine.
Väga tore aga endiselt ei näe neil haakidel mingit eelist aasade ees. Kas pimedas, jäätunud nööride ja sõrmedega käib see trikk sama sujuvalt?
Kasutaja avatar
anarx15t
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas anarx15t »

Väga tore aga endiselt ei näe neil haakidel mingit eelist aasade ees. Kas pimedas, jäätunud nööride ja sõrmedega käib see trikk sama sujuvalt?
[/quote]
Jah käib küll. Aga üldiselt on see vaidlus, et ühele meeldib ema ja teisele tütar.
Selleks, et minu jala ehitusega märga saabast jalast kätte saada pean ma ka aasadega saapa alumiste öösideni lahti siduma seega haakidega igal juhul kiirem minu jaoks.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

maksipoiss kirjutas: 07 Nov, 2022 18:30 Sellistele nn. soome tüüpi saabastele ,ma oma laia ja kõrge jalaga, peaks vist 2m pikemad paelad panema , et need sellises olekus jalga saada et paelad ka viimasest aasast läbi on :) . Ma eelistavn alati haakidega saabast ja saan nad väga kiiresti jalga , harjumise asi ilmselt
Olen neid paelu vahetanud, 180 cm paelad esimesest kingapoest ulatuvad ilusti (paelad ei peagi rohkem ulatuma kui saapasäär laiali tõmmata annab).
Mingit lisa 2 m pole vaja. Samelin paneb niig liiga lühikesi paelu, enda saabastel olen need alati ära visanud ja pannud pikemad, et need ka saapasääres püsiks. Olen üsna kindel, et "soome moodi" paeltega võidab saabaste jalgapanekult vähemalt 20 sek. 20 sekiga jõuab koos varustusega joosta 60-100 m.
Viimati muutis Kapten Trumm, 08 Nov, 2022 9:43, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

anarx15t kirjutas: 07 Nov, 2022 23:38 Väga tore aga endiselt ei näe neil haakidel mingit eelist aasade ees. Kas pimedas, jäätunud nööride ja sõrmedega käib see trikk sama sujuvalt?
Jah käib küll. Aga üldiselt on see vaidlus, et ühele meeldib ema ja teisele tütar.
Selleks, et minu jala ehitusega märga saabast jalast kätte saada pean ma ka aasadega saapa alumiste öösideni lahti siduma seega haakidega igal juhul kiirem minu jaoks.
See jutt ei oma eluga erilist kokkupuudet. Miks? Saapasääre laiali tõmbamise ulatus sõltub saapasääre laiusest, paelad peavad olema piisavalt pikad, et seda võimaldada. Kui paelu maha võtta ei saa, siis tõmmatakse säär käsitsi laiali niipalju kui saab ja ideaalis peaks paelte otsas olevad sõlmed jõudma siis ülemise aasadeni.
v2gahea
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas v2gahea »

Aga kas keegi on kasutanud BOA süsteemiga sõjaväesaapaid?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mismoodi see nikerdis töötaks kuskil 0 kraadi juures, kui eelnevalt on veits mööda soist metsa sumbatud?
ivo86
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ivo86 »

Kapten Trumm kirjutas: 09 Nov, 2022 10:07 Mismoodi see nikerdis töötaks kuskil 0 kraadi juures, kui eelnevalt on veits mööda soist metsa sumbatud?
Ilmselt jahimehed oskavad öelda seda.
Kasutaja avatar
volpriit
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas volpriit »

v2gahea kirjutas: 08 Nov, 2022 23:40 Aga kas keegi on kasutanud BOA süsteemiga sõjaväesaapaid?
Sõjaväesaapaid mitte, küll aga mitmeid teisi jalatseid. Mugav lahendus on küll, kvaliteet pole ka probleemiks endal osutunud. Boa annab muidu eluaegse garantii süsteemile - ehk kui jalats kannatab veel käimist ja midagi boaga juhtub saad uue trossi või rulliku.
Boa miinus on võibolla see, et kui metsas peakski juhuslikult sellega midagi juhtuma siis väga käepäraste vahenditega ei paranda.
Sõltub ka konkreetse jalatsi mudelist ei pruugi olla võimalust Boad tavaliste paeltega asendada. Just viskasin pilgu peale ja ühed saapad mul sellised kus saaks vajadusel paelad külge panna, teistel jookseb Boa tross läbi kitsa plast aasa ja sealt paela läbi ei aja, miinitraadi võibolla küll.
https://heeliks.ee - Leatherman, Coros, Garmin, Tasmanian Tiger, Jetboil, Morakniv jpm.
slider
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas slider »

Lumelaua saabastel paistab BOA kestvat küll, samuti on töösaabastel neid nähtud.
Kasutaja avatar
M.R.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas M.R. »

Kunagi 90-l kui BOA süsteem tuli ostsin mina nendega mingid spordijalatsite moodi asjad ja ma suutsin selle boa seal kähku puruks kruttida. Parandada polnud kuskil ja tossud tuli minema visata! See oli siis. Nüüd on süsteem jahi, töö ja lumelauasaabastel peal ning tehtud töökindlaks. Trossid kuluvad ja lähevad mingi aja pärast katki, aga neid saab Ski&Surf Houses vahetada. Spetsomm Trummile - minul on nad lumelauasaabastel peal ja lumelauaga väga plusskraadidega ei sõida, eriti mina kellele meeldivad tundmatud rajad ja puuder! Saavad vatti ja vilet, aga töötavad.
Kaitsejõududes kasutamine - kui oled tagalas ja kaugele/rindele minema ei pea, kui kehakuju on selline, et saapaid on raske jalga panna siis andke minna. Kui on vaja kaugele rännata, luuret teha või palju aktiivselt liikuda, ei soovita. Minu eriala on ka selline et tuleb kaugluuret teha ja teistest eraldi olla ning mina neid ei julge kasutada just sellel põhjusel, et kui miskit katki läheb, olen jalutu. Nööridele teed sõlme peale ja lappad edasi. Nööre võib ka muudel otstarvetel kasutada.
Seega ühest vastust pole, aga ma pole veel BOAga sõjaväesaapaid näinud ka :dont_know:
M.R
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline