Veiko Palm kirjutas: ↑06 Nov, 2022 9:58
Viimasel LÕK-l formeeritud õhutõrje pataljon sai laost Rahed ja saapakatted (overbootsid). AK-4 on mõnel maakaitseüksusel.
Saapad on tähtis teema. Me ei ole mitte kunagi omi saapaid arendanud, vaid alati ostnud valmismudeleid. Oma mudeli arendamine on liiga kallis, ei ole vahet, kas hangivad tsivilistid või sõdurid. See on aastaid olnud tupiktee.
Saapad tunduvad olevat selline "tunnetuse" värk. Maitsed on väga erinevad. Ühtegi sellist ideaalset saabast pole olemas.
Mulle tundub, et meie saapahangetes on liiga avarad nõuded, mida eri pakkujad ägedalt sisustama kipuvad (nagu neile mugav on).
Paelteteemast ma juba kirjutasin, telgist öösel välja saamine 20 sek varem on raudselt kriitiline eelis, kui sind rünnatakse.
Vahepealsel ajal (viimased nn norra tüüpi saapad on selles mõttes ok) oli meil kombeks aga osta saapaid, mis ei sobi kokku suuskadega. Suuskadel kasutamiseks mõeldud saapad on lapiku ninaga ja kannas on neil soon suusaklambri vedru jaoks. Poola, Slovakkia jne saabastel neid ei ole, suuskade kasutamine tähendab saabaste lõhkumist.
Need kaks kriteeriumit muide ei puuduta kuigivõrd saapa kandmismugavust -see on kriteerium, milles tõesti ei saa palju eri arvamusi olla. Tehniliselt on vähemalt 2, mittesubjektiivset kriteeriumi (kindlalt leiab neid veel)
1. paelasüsteem ja jalgapaneku kiirus
2. sobivus skandinaavia suusasüsteemiga (muidugi kui me suuski kasutada ei plaani ja arvame, et talve enam ei tule, siis pole see oluline).
Ise ma arvan, et see täna väljastatav "norra saabas" on üldiselt hea kompromiss (sh ka suusatamiseks), kuid see "100 aastase traditsiooniga" norrakate paelasüsteem tuleks asendada soome tüüpi süsteemiga ja ongi kogu arendustöö. Ahjaa, normaalsed, piisavalt pikad ja parafiinitatud paelad kah. Norras olid 100 aastat tagasi kasutusel ka tääkidega vintpüssid, ega meie neid seepärast üle võtma pea.
Mitmest eri materjalist jne saapad (eespool keegi kirjutas) on kindlasti ka ägedad, ainult eks me peame ka seda hinnasilti hoolega jälgima ja PPA eeskujul 200 euroste Haixi saabastega me kogu väge ei varusta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.