Pressiteatest jäi number 18 välja. Erukindralid ja -kolonelid, endised kantslerid jt saavad nüüd parlamendis, tele- ja raadiosaadetes küsida, et miks ainult 18 ja mitte 19? Kas tõesti on (taas) süüd kindral Herem? Järgneb sisukas arutelu riigikaitse teemal erinevate osapoolte vahel. Eesti ajakirjandus annab endast parima ning selgub, et kindral ei ole süüdi. EKRE jääb siiski endale lõpuni kindlaks, va Varro Vooglaid. Stratkom oleks pidanud pressiteatesse kirjutama ATACMS "rakett, mis muutis Venemaa saatuse" või midagu muud sarnast. Tuim avaldus Soome televisiooni stiilis "Paketis sisalduvad erineva efektiga rakette, mille laskeulatus on 70-st kuni 300 kilomeetrini". Ei mingeid fanfaarihelisid, pidulikkust ja eduraportit. Me olemegi lõpuks igav Põhjamaa? Mis selle peale kostaMartin Herem kirjutas: ↑12 Juul, 2023 11:32 Ma ei mõista, miks on seda ATACMSi olemasolu kuskilt mujalt vaja avastada, kui ametlikest pressiteadetest. Kui me oleme öelnud, et HIMARSiga saame tabada sihtmärke enam kui 300km kaugusel, siis millega me veel oleks seda teinud?![]()
https://www.kaitseinvesteeringud.ee/ees ... mi-himars/
Hanked EKV
Re: Hanked EKV
-
Martin Herem
- Liige
- Kontakt:
Vot seda 18, 19 või 81 ei oska ega taha mina mitte kuidagi kommenteerida.
Ei ole aega otsida,kuid ATACMSi avalik number “18” käis minu mäletamise järgi kuskilt läbi juba tükk aega tagasi (kas mitte selles USA ametlikus relvamüügi raportis?), minu meelest see polnud üllatus.
Kui EKV-le ametlikel andmetel esialgu 18 tk, siis Baltikumi peale juba 60-100tk, s.t annab naabri õuel laamendada küll. Poolast ei
hakka rääkima ja need on lihtsalt esialgsed rahuaja numbrid
Põhjas on suur veli Soome oma 100-ga (rääkimata lennuväest ja selle võimekusest Moskvat lasta…).
Kui EKV-le ametlikel andmetel esialgu 18 tk, siis Baltikumi peale juba 60-100tk, s.t annab naabri õuel laamendada küll. Poolast ei
hakka rääkima ja need on lihtsalt esialgsed rahuaja numbrid
-
Veiko Palm
- Liige
- Kontakt:
Tõstan natuke seda vanemat teemat ja vabandan (järjekordselt), et varem ei vastanud. Üritan pikemalt vastata.chipy kirjutas: ↑21 Juun, 2023 21:16 https://riigihanked.riik.ee/rhr-web/#/p ... age/715565
Ehk RKIK ei olnud nõus muutma paar sentimeetrit kiivri parameetreid. Elimineerides sellega uuema generatsiooni kiivri, mida pakkuja pidas hinnas konkureerivat vanema generatsiooni kiivritega. Sa ei pea mulle siia linkima mis asi on ACH. Ma olen piisavalt erineva firma kiivreid kandnud. Tee parem omale selgeks ballistilise kaitse tasemed. Teen sulle teene ja seletan kui sõdurile. “Praegune kiiver on sertifitseeritud tasemele püstoli kuuliga pähe. Kanada armee uus kiiver on sertitud tasemele automaadiga pähe, umbes 100 meetri pealt.”
Antud kaitset on varem pakkunud vaid väga high-end kiivrite tootjad, kiivrid mis praegu maksavad 1500$. Kus ma olen maininud mingite Eesti oma normatiivide kehtestemisest või loomisest? Jätkub…
Oma vastusega näitad, et Sul puudub ettekujutus, kuidas asju hangitakse. Või õigemini - kuidas riik asju hangib.
Hanke mõte on reeglina leida sobivaim, ehk tavaliselt odavaim, kuid piisavalt hea. Üsna tihti saadakse hankimisest aru selliselt, et määrab ainult hind. "Riik ostab odavat jama", selline on väide. Loomulikult on see vale. Hanke tingimustega seatakse paika "latt", ehk defineeritakse miinimumtingimused. Ja siis, kui kaks või enam pakkujat vastavad tingimustele, valitakse riigi mõttes soodsaim välja. Aga - ja see on oluline - kõik peavad hüppama üle lati. Tehakse muidugi ka mõnikord nii, et seatakse paika miinimumtingimus ja siis iga ületamise puhul antakse lisapunkte. Natuke nagu kergejõustiku mitmevõistluses.
Hankimisel käib pidev tasakaalustamine, et kui konkreetseks või kui üldiseks võib jätta hanke tingimused. Teed tingimused konkreetseks, süüdistatakse kellegi eelistamises, jätad üldiseks, võid saada asja, mis sind üleüldse ei rahulda. Kõik tingimused on võrdsed, ehk ei ole võimalik öelda, et OK, paneme silma kinni ja ütleme, et võib natuke raskem olla kui algselt tahtsime. Ei saa nii. Kõiki hankeid vaidlustatakse praktiliselt alati, sest ... väga tihti ei ole täpselt sellist asja, mida hangitakse üleüldse olemas, vaid hankimine tehakse mitme-etapilisena, kus lõplikud tingimused selguvad hanke käigus.
Nüüd siis kiivrite juurde - ega ma ilmaasjata ei toonud standardi kirjelduse. Taolisele standardile vastav kiiver on meie sõduri jaoks piisavalt hea ning mis kõige olulisem - aitab kiiremini ja turvalisemalt hanget läbi viia. Ütlen veelkord - Sinu vihjed, nagu ei kaitseks see kiiver piisavalt, on asjakohatud ja ei vasta tõelisusele. Taolisele standardile vastavat kiivrit on lihtsam testida - võib nõuda sisse ükskõik millise testimisasutuse sertifikaati, et materjal ja lõige vastavad standardile. Sinu ettepanek, et oleks võinud suurusest ja materjalist kõrvale kalduda toob kaasa selle, et sisuliselt ükskõik milline maailma kiiver oleks vastanud tingimustele. Oleks vastanud ka teraskiiver. Või alumiiniumist. Või keskaegne rüütlikiiver. Aga tõesta, et ei vasta! Ja olemegi tagasi minu väite juures, et Eesti hakkab ise oma kiivrit looma. Oma näidetes kasutasin ma meelega liialdust, loodan, et Sa sellest üks-üheselt kinni ei hakka. Ja palun loe mu postitus ikka mõttega läbi. Ning siis võime 3-1 kandesüsteemidest rääkida.
Ma ei ole selle hankega mingitki moodi seotud, tuginen vaid registris avaldatud avalikele allikatele. Ma ei ole väitnud, et praegune kiiver ei kaitse. Küsimus on pigem kui hästi kaitseb ja mille vastu. Kui Kanada firma pakub asja, mis kaitseb sind kaks korda kiiremini lendleva metalli vastu, kui praegune vôi hankes osalevad. Jààb paratamutult murelikule maksumaksjale häiriv mulje. Miks ei vôiks kiivri suurus parameetreid muuta MÕNI cm siia - sinna? Seda enam, et pakkuja väitis, et kiivri kaal on väiksem kui praegustel. Ja kõik lisavidinad, mida kasutatakse ACH kiivril,tõele aru andes EKV niikuinii ei kasuta, sobivad ka pakutavale kiivrile.
Nüüd tekib kindlasti murelikul foorumlasel küsimus. “Hanke kriteeriumid on ju dogmad, ning neid ei saa hanke ajal muuta.” Kõik juba teavad, et Eesti on hankinud uued kuulipildujad. Kriteeriumites oli nõue kell 12 asuva picatinny liistu minimaalse pikkuse kohta. Algselt oli see 200mm. Avalikus kirjavahetuses on näha, et pakkuja palub seda muuta, mis ka muudetakse. Miks siis teatud pakkujatele tullakse vastu, aga osadele mitte?
Nüüd tekib kindlasti murelikul foorumlasel küsimus. “Hanke kriteeriumid on ju dogmad, ning neid ei saa hanke ajal muuta.” Kõik juba teavad, et Eesti on hankinud uued kuulipildujad. Kriteeriumites oli nõue kell 12 asuva picatinny liistu minimaalse pikkuse kohta. Algselt oli see 200mm. Avalikus kirjavahetuses on näha, et pakkuja palub seda muuta, mis ka muudetakse. Miks siis teatud pakkujatele tullakse vastu, aga osadele mitte?
-
Veiko Palm
- Liige
- Kontakt:
Kõige sõbralikumalt - Sa ei saa ikkagi üleüldse aru, kuidas (riigi)hanked käivad. Kordan veelkord, seesama mõni sentimeeter näitab, et hankes esitatud standardile kiiver ei vasta. No aga kui peaks ütlema, et olgu, tühistame vastavuse selle standardi suurusele, siis saavad ju hankel osaleda nii see firma, mis Sulle meeldib kui ka need firmad, mis Sulle kindlasti ei meeldiks. Ma ju ei sea kahtluse alla Sinu hinnangut, et tegemist võiks olla hea kiivriga, ma ütlen, et lisaks Sinu poolt eelistatud kiivrile tuleksid ka teised. Ja kuidas nüüd peaks tegutsema? Hakkama kõiki testima ja tõestama midagi? No olemegi tagasi nö alguspunktis - oleks võinud ju siis lihtlabaselt öelda, et ostame kiivri ja paneme kõik võimalikud valikud joone peale. Ega taoline lähenemine pole üleüldse halb või rumal - me oleme sedamoodi tegutsenud ka, aga sel puhul vist spetsialistid ei näinud vajadust.chipy kirjutas: ↑14 Juul, 2023 12:35 Ma ei ole selle hankega mingitki moodi seotud, tuginen vaid registris avaldatud avalikele allikatele. Ma ei ole väitnud, et praegune kiiver ei kaitse. Küsimus on pigem kui hästi kaitseb ja mille vastu. Kui Kanada firma pakub asja, mis kaitseb sind kaks korda kiiremini lendleva metalli vastu, kui praegune vôi hankes osalevad. Jààb paratamutult murelikule maksumaksjale häiriv mulje. Miks ei vôiks kiivri suurus parameetreid muuta MÕNI cm siia - sinna? Seda enam, et pakkuja väitis, et kiivri kaal on väiksem kui praegustel.
Jätkan…rõhutan veel kord, et ei oma mingeid seoseid pakkujaga, vaid soovist muuta paremaks meie Kaitseväge. Hanke üheks kriteeriumiks on STANAG 2920, mis on üleüldine ballistilise kaitsestandard, olgu see siis kiiver, kuulivest või mingi kilp. See ei sea mingeid mõõte parameetreid. Mõõdud on lahti kirjutatud teistes kriteeriumites ega oma mingit STANAGit. Ja seega mu küsimus kuulipilduja hanke parameetrite muutmise kohta on endiselt adekvaatne.
https://riigihanked.riik.ee/filetransf ... 635c241cdc
Ma tegelt annan omale aru, et Te ei oskagi selle küsimusele vastata. Kuna RKIK on nii öelda riik riigis ja seal toimetavad inimesed, kes ei allugi Kaitseväele vaid otse ministeeriumile. Minu postituste laiem eesmärk on ehk panna Kaitseväelasi mõtlema, kas selline tsiviilstruktuur üldsegi sobib hankima varustust ja relvastust. Kas RKIKi üle peaks toimuma mingisugune militaarne kontroll vôi audit?
https://riigihanked.riik.ee/filetransf ... 635c241cdc
Ma tegelt annan omale aru, et Te ei oskagi selle küsimusele vastata. Kuna RKIK on nii öelda riik riigis ja seal toimetavad inimesed, kes ei allugi Kaitseväele vaid otse ministeeriumile. Minu postituste laiem eesmärk on ehk panna Kaitseväelasi mõtlema, kas selline tsiviilstruktuur üldsegi sobib hankima varustust ja relvastust. Kas RKIKi üle peaks toimuma mingisugune militaarne kontroll vôi audit?
https://www.err.ee/1609035464/uus-kaits ... arenduseleKaitseminister Hanno Pevkur (RE) kinnitas kaitseministeeriumi arengukava aastateks 2024-2027, milles nähakse lisaks väeloome ja võimearendusele ette sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse välja arendamine. Arengukava järgi hangitakse juba allkirjastatud HIMARS mitmikraketiheitjatele õhutõrje arendamiseks keskmaaraketisüsteem, soetatakse õhuründemoona, algab manööverüksuste mehhaniseerimine ning jätkub valitsuse 2022. aastal alustatud laskemoona varude suurendamine. Laskemoona hangitakse järgneva nelja aasta jooksul kokku üle 1,2 miljardi euro eest.
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Karmi käega valitsus Ukrainale?
Islamiterroristide hord tuleb?
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Moskva jaoks ei võimutse separatistid mitte Donetskis ega Luganskis, vaid Kiievis.
"HIMARS mitmikraketiheitjatele õhutõrje arendamiseks keskmaaraketisüsteem".??? Selline asi ongi arengukavas? Ma praegu natuke imestan!
Kaudtule vahendite kaitseks ÕT, mis seal imestada on?
Miks Venemaa Ukrainas sõdib?
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Kas Ukraina kaotab?
2015 jaanuari pealetung
Samas, Ukraina näitab, et kaugtulevahendite vastu on kõige ohtlikum pigem Lancet tüüpi moon. Mille vastu pole keskmaa ÕT kuigi edukas. Pigem oleks vaja selliseid Gepardi tüüpi asju.
AKF hillart unistus sõjaväehaiglast läheb siis lõpuks ikkagi täide?Kriku kirjutas: ↑16 Juul, 2023 7:49https://www.err.ee/1609035464/uus-kaits ... arenduseleKaitseminister Hanno Pevkur (RE) kinnitas kaitseministeeriumi arengukava aastateks 2024-2027, milles nähakse lisaks väeloome ja võimearendusele ette sõja- ja katastroofimeditsiinikeskuse välja arendamine. Arengukava järgi hangitakse juba allkirjastatud HIMARS mitmikraketiheitjatele õhutõrje arendamiseks keskmaaraketisüsteem, soetatakse õhuründemoona, algab manööverüksuste mehhaniseerimine ning jätkub valitsuse 2022. aastal alustatud laskemoona varude suurendamine. Laskemoona hangitakse järgneva nelja aasta jooksul kokku üle 1,2 miljardi euro eest.
-
Veiko Palm
- Liige
- Kontakt:
Sellest postituse osast ei saa ma midagi aru. Mis selle teksti mõte on ja kas jutt käib Eesti kohta? RKIK hangib seda, mida kaitsevägi ütleb. Kõik hangitav vastab meie nõuetele. Mis auditist jutt käib?chipy kirjutas: ↑15 Juul, 2023 12:49 Kuna RKIK on nii öelda riik riigis ja seal toimetavad inimesed, kes ei allugi Kaitseväele vaid otse ministeeriumile. Minu postituste laiem eesmärk on ehk panna Kaitseväelasi mõtlema, kas selline tsiviilstruktuur üldsegi sobib hankima varustust ja relvastust. Kas RKIKi üle peaks toimuma mingisugune militaarne kontroll vôi audit?
Ma tõin konkreetse näite EKV kuulipilduja hankelt, üheks kriteeriumiks oli pealmise picatinny liistu pikkus vähemalt 20cm. Mis pärast ühe pakkuja avaliku kirjavahetust muudetakse 17 cm. Kellel on õigus hanke ajal muuta kriteeriumeid? Miks teatud pakkujatele nö tullakse vastu, aga teistele mitte?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist