_dumbuser_ kirjutas: ↑30 Juul, 2023 14:36
raulir kirjutas: ↑30 Juul, 2023 14:28
Lihtne on demoniseerida Muski ja öelda, et kui tal on, siis miks ta meile tasuta ei anna?
Niipalju kui mina aru sain siis küsimus pole üldse rahas vaid selles, et musk lihtsalt ei teeks ise seda, isegi siis kui selle eest makstakse.
Ma mäletan, et ta on korduvalt rääkinud, et mis hinda ja mille eest ta sooviks. Näiteks need Ukraina seadmete väljalülitamised juhtusid siis kui tekkisid probleemid eelnevalt kokkulepitud tasu laekumisega.
Tal on mitmeid lepinguid USA valitsusega, sh salajastel ja sõjalistel teemadel. Ma usun, et ta on usaldusväärne partner asjades, milles ta on kokku leppinud ja mis on ka paberile saanud.
Starlinki lepinguni jõudis ta juba 1. juunil. Põhimõtteliselt maksab USA kinni $20M kuus lisakulu, mis Starlinkile tekib, kuna Ukrainas pole maapealseid tugijaamu (sest need oleks kohe Venemaa sihtmärkide nimekirjas esikohal). Ühelt satelliidilt teisele linkimine (sh selle võimelised satelliidid) läks tal üldse laivi alles umbes Ukraina sõja algusega samal ajal. See nõuab satelliidilt eraldi lisavarustust ja läbilase ei ole nii suur kui ühendusega, mille saab otse maa peale tagasi põrgatada.
Lisaks saab nüüd USA osta ja oma äranägemist järgi edasi anda terminale, mille geograafiline piirkond ei sõltu sellest, kus Starlink tavatarbijale kättesaadav on.
Lisaks arendab Musk koos USA KM-ga projekti Starshield (avalikustati dets 2022), mis on põhimõtteliselt Starlinkiga koos toimivad satelliidid, mis peale tavalise Starlinki sidevarustuse kannavad ka sõjaväelisi seadmeid ja mis on tugevdatud ja dubleeritud süsteemidega võimalike rünnakute vastu.
Huvitav, et need jutud Muski ja Ukr/USA vahelistest väidetavatest tülidest on tõstatunud alles nüüd koos muu Venemaa propaganda intensiivistumisega? Reaalsuses on viimase aasta jooksul Muski ja Ukr/USA koostöö aina paranenud ja muutunud juhuslikust ja annetusel põhinevast tsiviiltaristu kasutamisest täiemahuliseks süsteemseks kaitse-kontraktimiseks.