Nutt ja hala

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Nutt ja hala

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Dr.Sci kirjutas: 09 Aug, 2023 19:36
Kriku kirjutas: 09 Aug, 2023 19:29
OLAVI kirjutas: 09 Aug, 2023 19:24 Isegi meie riigi E-tiiger ei suutnud riigikodanike meiliaadresside tööd tagada ja lõpetab tegevuse.
Tegu on erafirmaga.
eesnimi.perenimi@eesti.jee pole erafirma ja läheb kinni nov 2023
Selle sulgemise põhjused on praktilised- nende eesti.ee aadresside üliväike kasutatavus. Mitte suutlikkus - pole lihtsalt vajadust.
isikukood@eesti.ee mailid jäävad ametlikuks suhtluseks ju käiku.

Tsitaat RIA põhjendusest:
Pea 20 aasta eest lisavõimaluseks loodud isiklike kirjade edasi suunamise lahendus on oma aja ära elanud ning riigil ei ole otstarbekas hoida maksumaksja raha eest üleval teenust, millel on vähe kasutajaid ning erasektori pakutavad väga head alternatiivid,“ kommenteeris nimeliste e-posti aadresside sulgemist RIA peadirektori asetäitja riigi infosüsteemi alal Joonas Heiter. Ees- ja perekonnanimelisi e-posti aadresse on loodud ca 590 000, kuid aktiivses kasutuses on neist 2%. “Viisime aasta alguses endanimeliste e-posti aadresside omanike seas läbi küsitluse, mille kohaselt neist 60% üldse ei tea, et neil nimeline e-posti aadress olemas on ja 70% ei pidanud taolise suunamisaadressi olemasolu ka vajalikuks,” märkis Heiter. Ettevõtte nimega e-posti aadresse on loodud 256 000, kuid aktiivseid kasutajaid on veelgi vähem kui eraisikute puhul.
Viimati muutis Kapten Trumm, 09 Aug, 2023 19:46, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

AMvA kirjutas: 09 Aug, 2023 19:29
OLAVI kirjutas: 09 Aug, 2023 19:24Täpselt samamoodi nagu nutika avamine sõrmejäljega reklaamitakse kui kasutja mugavusteenust aga tegelikult on see tuvastus vihakõne jaoks, et "milline isik antud teksti kirjutab".
Lauslollust pole kah mõtet kirjutada
Ma küll ei tea millist lõiku (st kas just sedasama) pidas silmas AMvA, aga mul arvutialal tegutsev tuttav, kellel miniteeriumis töötades õnnestus korruptsiooniteemades uurimise alla sattuda, ütles pärast ülekuulamistel käimisi mulle omavahel mõru-virila naeratusega väga konkreetselt: Tead sa saad asjadest päris õigesti aru, mulle tehti ülekuulamisel väga kenasti ja veenvalt selgeks, et sõrmejäljetuvastus sinu läpakal ei ole teps mitte selleks, et ainult sina saaks oma läpakasse sisse, vaid see on hoopis meie jaoks. Selle abil teame meie täpselt, et seda tegid justnimelt sina ja sa ei saa meile kuidagimoodi öelda, et sina seda just ei teinud. Enne seda ta ikka lõbusalt tögas mind "vandenõulaseks" kui sellistel teemadel vestlesime. Peale seda enam mitte...
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

OLAVI kirjutas: 09 Aug, 2023 19:24 Isegi meie riigi E-tiiger ei suutnud riigikodanike meiliaadresside tööd tagada ja lõpetab tegevuse.
Tegu on erafirmaga.
Seda häbiväärsemalt näitab riigi mittesuutlikust täita ühiskonnale vajalikke funktsioone.
Meiliaadressi ei suuda pidada.
Strateegiliselt tähtsa side usaldamine erafirmale.
Strateegiliselt tähtsa energiafirma erastamise plaan.
Raudtee ja lennutranspordi saatus. jne.

Kui riigi kodanik tahab tutvuda mõne vajaliku ehitusnormiga, näiteks korstnapühkija on teinud kodanikule ettekirjutuse ja kodanikul on vaja nornatiivdokumente korstna puhastuse teemal, siis ainuke tasuta võimalus on selleks Saaremaa elanikul sõita Tallinnasse raamatukokku või osta tasuline eksemplar erafirma käest netist.
Probleem pole mitte ühe dokumendi ostmisest vaid tavaliselt tuleb osta ka alusdokumendid + muud asjasse puutuvad dokumendid, ehk riik ei suuda tagada oma kodanikke, enda poolt kehtestatud juriidiliste dokumentide teabega varustamisega.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Kapten Trumm kirjutas: 09 Aug, 2023 19:42
Dr.Sci kirjutas: 09 Aug, 2023 19:36
Kriku kirjutas: 09 Aug, 2023 19:29 Tegu on erafirmaga.
eesnimi.perenimi@eesti.jee pole erafirma ja läheb kinni nov 2023
Selle sulgemise põhjused on praktilised- nende eesti.ee aadresside üliväike kasutatavus. Mitte suutlikkus - pole lihtsalt vajadust.
isikukood@eesti.ee mailid jäävad ametlikuks suhtluseks ju käiku. ...
Sellised vabandamised vähendavad riikliku institutsiooni usaldusväärsust veelgi, mis ei suuda hallata ka muid vajalikke riigikodanike isikutuvastuse funktsioone (ID-kaart, Mobiil-ID, jne.) ja usaldab need erafirmale.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
Peeter
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Peeter »

Muideks, ka e-valimiste teenust tellitakse erasektorist ja ka e-valimiste programm ise on eraomand.
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

Peeter kirjutas: 09 Aug, 2023 19:45 sõrmejäljetuvastus sinu läpakal ei ole teps mitte selleks, et ainult sina saaks oma läpakasse sisse, vaid see on hoopis meie jaoks. Selle abil teame meie täpselt, et seda tegid justnimelt sina ja sa ei saa meile kuidagimoodi öelda, et sina seda just ei teinud.
Enamus mugavusteenuseid on kahtepidi kasutatavad. Kaasas tassitav telefon või nutikell on enamvähem sama mis endale kiip vabatahtlikult naha alla pista ja Suure Vennaga otseühendus luua. Teistpidi jälle - kui lähed kuhugi kolama ja midagi juhtub siis nende seadmetaga saab kiirelt abi. Või oledki selline vanainimene kes pidava jälgimise all on.
Isegi täitsa tavalise telefoni-saiaga mille mul polnud positsioneerimine sisse lülitatud leidsid soomlased mu hämmastavalt täpselt üles. Öõsel jooksis noore põdra sarnane elukas vastu auto külge ja metsa tagasi, hea komme on siis 112 helistada ja ma oskasin umbes 10 km täpsusega õelda et kus kohas. Siis oli vähe vaikust ja küsimus et kas näed nii 30 m eemal kõrgepingeliini masti ja kui näed siis teame küll kus sa oled. Eks põruta edasi ja me saadame jahimehed peale.

Samamoodi on mingi õhtulehe kommentaariumiga kuhu saab 1-eurose kuumaksega sisse logida. Kas keegi arvab et see euro on nälgivate ajakirjanike turgutamiseks.... hehee... see on selleks et maksid (siin on maksekorralduse koopia), logisid sisse (maksta ei saa ju kellegi Pol Poti pangaarvelt) ja sina kirjutasidki.
Ja üldse, ärge istuge arvutite taga. Samsungiga oli mu mäletamist mööda teema kus ekraani mingeid pikseleid sai kasutada kaamerana. See oli vist küll televiisoriga ja Samsung väga selget vastust ei andnudki. Kodanikud hakkasid kaebama et televiisor jälgib mida nad toas teevad. Üleüldiselt umbes samasugune vandenõuteooria nagu printeritega mis peale teatud arvu lehtede printimist suitsupilve välja lasevad ja tuleb uus osta.

Salvestusmahtude pärast ei pea muretsema, neid jätkub. Pigem peaks igaüks mõtlema et kui suuri riske ta võtab ja kas peaks mõnedes küsimustes ruudulise kaustiku juurde tagasi pöörduma. Mingid erandjuhud on ka , kas mitte Rosimannuste puhul ei suudetud tuvastada et kes tegi Riigikogu parooliga arvutist rahaülekandeid? Aga võib-olla ma mäletan valesti.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

OLAVI kirjutas: 09 Aug, 2023 19:49
Tegu on erafirmaga.
Seda häbiväärsemalt näitab riigi mittesuutlikust täita ühiskonnale vajalikke funktsioone.
Veel hullem, riik ei suuda isegi sinu tavalist aadressi pidada, telefoninumbrist rääkimata :lol:
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

OLAVI kirjutas: 09 Aug, 2023 20:08
Kapten Trumm kirjutas: 09 Aug, 2023 19:42
Dr.Sci kirjutas: 09 Aug, 2023 19:36 eesnimi.perenimi@eesti.jee pole erafirma ja läheb kinni nov 2023
isikukood@eesti.ee mailid jäävad ametlikuks suhtluseks ju käiku. ...
Sellised vabandamised vähendavad riikliku institutsiooni usaldusväärsust veelgi, mis ei suuda hallata ka muid vajalikke riigikodanike isikutuvastuse funktsioone (ID-kaart, Mobiil-ID, jne.) ja usaldab need erafirmale.
Riigi asi ei ole e-posti teenuse pakkumine, pealegi jäi meiliaadress isikukood@eesti.ee alles. Ainult alias kadus.
andrus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrus »

Dr.Sci kirjutas: 09 Aug, 2023 16:12Tavaliste e-maili klientidega nagu outlook ja thunderbird jms ligi ei pääse
Vale.
Just seadistasin thunderbirdi konto oma hot.ee e-kirjade ärasikutamiseks. Olulised asjad olid juba varem ära kolitud, praegu lihtsalt igaks juhuks kõik kirjad
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Riigi asi ei ole e-posti teenuse pakkumine, pealegi jäi meiliaadress isikukood@eesti.ee alles. Ainult alias kadus.
[/quote]

nimi.perenimi@eesti.ee polnud ju mingi e-post vaid aadress, sealt suunati kirjad edasi. Näiteks mina vana inimesena ei viitsi uusi vigureid õppida, kui riigil tarvis midagi öelda, siis tuleb ametnikuherral ukse taha tulla.
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

andrus kirjutas: 09 Aug, 2023 21:31
Dr.Sci kirjutas: 09 Aug, 2023 16:12Tavaliste e-maili klientidega nagu outlook ja thunderbird jms ligi ei pääse
Vale.
Just seadistasin thunderbirdi konto oma hot.ee e-kirjade ärasikutamiseks. Olulised asjad olid juba varem ära kolitud, praegu lihtsalt igaks juhuks kõik kirjad
Vedas. Mul jälle ei toimi, aga mul on estpak.ee konto kuhu ei pääse ka ligi neti.ee tunnusega.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Rebane11 kirjutas: 09 Aug, 2023 21:51 Riigi asi ei ole e-posti teenuse pakkumine, pealegi jäi meiliaadress isikukood@eesti.ee alles. Ainult alias kadus.
nimi.perenimi@eesti.ee polnud ju mingi e-post vaid aadress, sealt suunati kirjad edasi. Näiteks mina vana inimesena ei viitsi uusi vigureid õppida, kui riigil tarvis midagi öelda, siis tuleb ametnikuherral ukse taha tulla.
[/quote]
Nimi.perenimi ei olnud aadress. See oli isikukood@ aadressi alias.
Rebane11
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rebane11 »

Kas ma oma eas, kui ma ei osta enam rohelisi banaanegi, pean neid nüansse teadma?
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Rebane11 kirjutas: 09 Aug, 2023 22:50 Kas ma oma eas, kui ma ei osta enam rohelisi banaanegi, pean neid nüansse teadma?
võiks
Dr.Sci
Liige

Postitus Postitas Dr.Sci »

AMvA kirjutas: 10 Aug, 2023 7:45
Rebane11 kirjutas: 09 Aug, 2023 22:50 Kas ma oma eas, kui ma ei osta enam rohelisi banaanegi, pean neid nüansse teadma?
võiks
Ma saan aru et akf AMvA on tubli, teab kõiki seaduseid ja nüansse peast ja peab nendest kinni :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline