Olen oma sõiduõpetamistega tähele pannud, et õpilane reguleerib enamasti parempoolse peegli valesti, st samamoodi kui vasakpoolse (et sealt paistab auto taganurk). Tegelikult reguleeritakse (minu kogemus) parem peegel näitama rohkem autost eemale, sest tema peamine roll on näha ümberreastumisel, et saa kellegagi kokku ei sõida. Juht ju asub vasakul ja seepärast on vasaku ja parema peegli tegelik vaateväli vähe erinev.Walter2 kirjutas: ↑05 Sept, 2023 10:45 Üritasin ette kujutada kuidas peaksin oma peegleid reguleerima et neist paistaks mu kukal aga see selleks..Nähtavuse huvides eessõitjale soovitaks taga sõita kergelt vasemal kuna täpselt taga sõites ei pruugigi külgpeeglitest tagasõitev auto näha olla. Mulle soovitas sõiduõpetaja jälgida mitte eessõitva, vaid võimalusel selle ees oleva auto tegevust - jääb sulle reageerimisaega rohkem. Ning vöötraja ees valikul sooritada äkkpidurdus või mitte mõtled ikka tagumise asjana seda kas keegi võiks sulle tagant sisse sõita kui kõne all on jalakäija elu ja selle päästmine.
Minu praktikaga juhtus selline asi, et kohe esimesel päeval Tallinnas sõideti mulle tagant sisse, mosse pidurid osutusid Mazda 626 omadest tugevamaks.
Politsei avariimeeskond tuvastas, et mosse rattad jätsid kõik maha rehvijutid, kuid Mazdal tegi seda vaid üks ratas ja seegi tagaratas (ABS sel polnud).
Peale seda valulikku kogemust on mul jäänud komme sõita üks silm laepeeglis, et oleks ülevaade taga toimuvast, kui eespool juhtub midagi, siis oskaks reageerida. Paar korda on see harjumus näiliselt lootusetust olukorrast aidanud mul täitsa tervelt välja tulla, kui eessõitja pidurdab kõvasti ja tagasõitja on liiga ligidal, siis olles sellega kursis olen tõmmanud kõrvalrajale, vältides sedasi kahe auto vahele käkru sõitmist. Rohkem kui korra. Omal vastutusel, kui sõidate selle käigus vastassuunda ja seal kellegagi kokku, siis on tagajärjed hullemad ja olete kindasti süüdi.
Lihtsalt taga toimuvast ülevaate omamine on tähtis seepärast, et iga vähetähtsa asja pärast järsku pidurdades pole vaja endale tagant sissesõitu esile kutsuda. Näiteks teele jooksev kass, meelesegaduses ülekäiguraja juures olev jalakäia (läheb üle või ei lähe, ei saa aru) jne. Seepärast peavad tagasõitja jaoks paistma peeglitest autojuhi silmad, mitte kukal või sääred. Sellisel juhul on tagasõitja eessõitja vaateväljas ja olukorrateadlikkus olemas.