Martin Heremi intervjuud

Vasta
isonts
Liige
Kontakt:

Re: Propaganda Eesti Kaitseväes

Postitus Postitas isonts »

Ilmselgelt peale möödunud valimiste eelset sõnasõda härra kindral EKREga ei liituks. Ma usun, et need tunded üksteise vastu on sarnased.
alax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alax »

EKRE-le ei meeldi, et nende mõju kaitseväes pole piisavalt suur. Vooglaid ja jüngrid jutlustavad rahust. Neile meeldiks rahuarmastav kaitsevägi, kes ei provotseeri naabreid.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
soul
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soul »

Ei puutu siia teemasse, aga Helmede retoorika lisaks loetelule kraamist....
Milleks nimetada korduvalt välja öeldut lausvalesid retoorikaks? Sellisel juhul pole ka tänane valitsus grammi eest valetanud.

Minu oma kogemus jääb küll aastate taha ja seetõttu detaile täpselt ei mäleta, aga mulle on meelde jäänud need manitsevad kõned, mis hoiatasid Kremlile kasulike idiootide valimise eest. Mida siis ka mõned EKRE poliitikud ka olid ja mõned ka siiani on.
Siis oli see asjakohane hoiatus.
Kui ülejäänud erakond selle vaikides välja kannatab, siis mida see näitab kogu erakonna kohta? Nad toovad meile hääli, mis sest, et veremeelseid.
isonts
Liige
Kontakt:

Kaadrimuudatused

AndresTy kirjutas: 02 Mär, 2024 13:01
Martin Herem kirjutas: 02 Mär, 2024 11:25Kuid vastupidi on kõik korras. Seda võiks isegi tsiviilkontrolliks nimetada.
Minu mäletamist järgi on Lanemanil olnud ennegi probleeme arusaamisega tsiviilkontrolli olemusest. Oli see vist mingi juhtum, kus Heremile heideti Lanemani poolt riigikaitsekomisjonis ette, et miks Herem ei nõustu tegema sedasi, kuidas tema tahab. Et nagu poliitikutel on mingi mõte ja siis seda peab kohe täitma hakkama - olgu see mõte nii rumal või meelevaldne kui tahes - ja kui ei kuuletu, siis on see KVJ tsiviilkontrollile mittealllumine.
Viide juhtumile?
AndresTy
Liige
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas AndresTy »

Aga palun!
uueduudised.ee/uudis/eesti/alar-laneman-kaitsevae-juhataja-seab-kahtluse-alla-riigikogu-riigikaitsekomisjoni-padevuse/
Lisaküsimuses täpsustas Alar Laneman: “Antud juhul on tegemist probleemiga selles, et Kaitseväe juhataja seab kahtluse alla Riigikogu riigikaitsekomisjoni pädevuse, nimetades neid, sealhulgas teistega, kes õhutõrjet sooviksid arendada, kes ei ole asjast.......
Ja kuskil ERR uudistes oli selle kohta ka omal ajal uudisklipp.
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
isonts
Liige
Kontakt:

AndresTy kirjutas: 02 Mär, 2024 13:01 Oli see vist mingi juhtum, kus Heremile heideti Lanemani poolt riigikaitsekomisjonis ette, et miks Herem ei nõustu tegema sedasi, kuidas tema tahab.
Ma loen sealt välja, et KVJ ei nõustunud riigkaitsekomisjoni poolt vastuvõetud otsusega. Kuidas see Lanemani isikuga seotud on? Ta räägib kogu komisjoni poolt vastuvõetud otsusest?
Lisaks heidab Laneman hoopis KVJle ette tsiviilkontrollist arusaamist. "see on piinlik juhtum, eriti pärast seda, kui vastava otsuse on teinud riigikaitsekomisjon. See on jäme tsiviilkontrollireeglite vastu astumine ja see peaks olema teile kui kauaaegsele heale kolleegile riigikaitsekomisjonis teada. "
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Jälle algab vana jama ...
Kas mitte Lanemani jutt ei käinud mitte nende soovituste kohta õhutõrjet ühelt kindlalt pakkujalt?
Kuid see ei ole mitte tsiviilkontroll, vaid puhas seadusest kõrvalekallutamine - antud küsimus on riigihanke teema, mitte mingi väikese grupi otsustus.

Loodan, et keegi nüüd lükkab minu arusaama faktidega ümber ... :oops:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
isonts
Liige
Kontakt:

Selle artikli järgi ei tundu olevat selle teemaga. Ma saan aru selliselt, et riigikaitsekomisjon võttis vastu otsuse , et keskmaaõhutõrje oleks vaja soetada. KVJ kusagil favebookis ütles, et kerige kukele. Laneman tahtis KM teada, et nüüd käibki suhtlus riigikaitse komisjoni otsuste üle läbi kinniste facebooki gruppide. KM ei arvanud suurt midagi. Ütles, et keskmaaõhtõrje jaoks ei jatku raha.
Nüüd ikkagi soetatakse nagu ma aru saan.
Põldur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Põldur »

Sellest on siin ju lõputult räägitud, et KVJ soovis enne olulisemad asjad soetada. Ja kui meil kehtib kokkulepe, et KVJ sõjalise nõuande järgi luuakse võimeid, siis võibolla ei peaks sellised tegelased riigikaitsekomisjonis olema, kes oma "talenti" ohjata ei suuda. Ükskõik , kes nad varem on olnud.
Tahaks neid samu mehi näha praegu seismas selle eest, et eraldataks 1,6 miljardit laskemoona ostuks, et oleks praeguste plaanide täitmiseks vajalik laskemoon olemas.
isonts
Liige
Kontakt:

See ei olegi siin hetkel teemaks, mida millises järekorras soetada.
AndresTy tõi teemaks tsiviilkontrolli teema. Kuigi mulle tundub, et ta ei saanud aru kes mille üle kurtis.
Mina saan toodu artiklist aru , et Lanemanile ei meeldinud, et KVJ kritiseerib riigikaitse komisjoni otsuseid kinnises Facebooki grupis ja pidas seda räigeks tsiviilkontrolli protseduuride rikkumiseks.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Eks ma siis räägin JÄLLE oma versiooni.
Kõnealuseks sõnavõtuks Riigikogus, oli "lahing" ÕT pärast kestnud vist juba 2 aastat.
Ühe erakonna poliitikud väitsid selleks ajaks üsna süsteemselt, et KVJ ei taha keskmaa ÕTd.
Selleks ajaks olin ma neile aga selgitanud nii vahetutel kohtumistel, kui ka kirjalikult (sh meedias), et ma ei ole ÕT vastu, vaid võimetel on oma kriitilisus. Ja kui eelarvet, inimesi ning aega on vähe, siis tuleb valida selle kasuks, mis Eestile kõige tõhusam on.

Tõhusus seisneb minu jaoks ka kasutuselevõtu ajas. Näiteks: 300milj eest saab hankida laevatõrjet, LMÕTd, TTd ja laskemoona. Neid saab kiiremini hankida ja kiiremini kasutusele võtta. Selliste võimete Eestisse toomine liitlaste poolt võtab aga oluliselt rohkem aega kui õhutõrjena lennukite siirmine. Lisaks nõuab selliste võimete kasutuselevõtt vähem inimesi kui KMÕT.
Mõelge nüüd ise - Kas investeerid 300milj võimetesse, mis saab kasutusele võtta 3 aasta pärast ja on asendatav liitlaste abiga või investeerid 300milj asjadesse, mille kasutuselevõtt ei võta rohkem aega kui hankimine ja tarne. Vaja on neid aga vähemalt sama palju.
Laevatõrje oli küll samuti päris uus asi. Kuid merelt ohustas(b) meid laevastik, mille arsenalis on ÕTd nõudvad tiibraketid. Merel kavatseb VF hoida ka oma ÕT võimekust, mis võimaldaks tal lihtsamalt oma lennuvahendeid meie vastu kasutada. Lisaks sellele võimaldavad pikamaa laevatõrje raketid regionaalset koostööd - panust hoopis suuremasse pilti. Tagantjärgi targutusena - vaadake nüüd Läänemerd, võttes arvesse ka meie olemasolevat laevatõrjevõimet.
Ma olen need prioriteedid mitu korda üle vaadanud. KMÕT oli 2020-2022 põhimõtteliselt isegi 3-5 kohal. Sõltuvalt aastast, sest meremiinid ma hankisime 2022 aastaks juba ära ja laevatõrje oli lepingus. 2022 saime lisaraha laskemoona (ka TT), LMÕT ja kaudtule jaoks. Soomukid ja HIMARS oli selleks ajaks juba otsustatud ja rahastatud.
Samuti olin selgitanud, mida KMÕT saab teha ja ei saa teha suuremas pildis. Tehniliselt ja sõjaliselt.

Kogu seda juttu poliitikud aga kas ignoreerisid või ei saanud aru. Nende järjekordsele artiklile, kus mind süüdistati "tahtmatuses" ja mitte sõnagi ei mainitud eespool kirjeldatust, vastasin FB kommentaariga. Selles selgitasin taaskord kõike, viidates "ihalemisega" asjaolule, et poliitikud KMÕT kõrval muud ignoreerivad ja kaitsevõime puhul vaat et ainult KMÕTd mainivad.

Tegelikult on lugu veelgi naljakam. Pärast minu FB kommentaari ja enne poliitiku Riigikogu sõnavõttu, kohtusin Riigikaitsekomisjoni liikmetega Kaitseministeeriumis. EKREst oli seal Leo Kunnas. Alar Lanemani ei olnud kohal. Umbes tunni jooksul selgitasin kaardil ja valgel tahvlil kõike seda. Ja nüüd - Leo Kunnas nõustus minuga! Ma ei mäleta enam sõna sõnalt, kuid ta ütles: Ma olen sinuga nõus Martin aga kas sa tunnistad, et KMÕT on ka vaja?. Loomulikult vastasin ma JAH. Siis mindi laiali teadmisega, et teeme mis Eestile kasulik ja kui on rohkem raha, siis tuleb ka KMÕT. KV peab aga iga kell olema valmis esitama vajadused, kastuselevõtu aja jne.
Nädal hiljem öeldi aga Riigikogu saalis ikka, et Herem sõdib vastu ja suhtleb FBs.

Osav või rumal või halb kommunikatsioon ühes fraktsioonis - ega mina ka ei tea.

Mis pädevusse ja kompetentsi puutub, siis ka siin olen ma eriarvamusel. Kusjuures üsna üleoleval. Õhutõrje küsimustes on KVJ, kes (pealegi) on toetatud kümnete kaitseväelaste poolt, kaugelt kompetentsem kui ükskõik milline Riigikogu liige siis või täna. Minu arvates on samal põhjusel KVJ ka palju pädevam ütlema MIDA on sõjaliseks riigikaitseks vaja.

Nüüd veel FBst. Mul ei olnud kontot kui sain KVJks. Hakkasin seda kasutama just nendel eesmärkidel - vastata küsimustele ja lükata ümber valeväiteid. Aga oli veel üks põhjus. Ja see tuleb militaar.netist. Selleks ajaks oli ajakirjandus korjanud siit mitu korda üles minu seisukohti ja avaldanud. FB töötab aga veel paremini. Ma ei pea kellelegi saatma artiklit. Minu seisukoht ei piirdu ühe väljaandega. Seda ei saa maksumüüri taha peita. Seda jagatakse. Mõni ütleb, et see pole soliidne. Mina ütlen, et see on kaasaegne lahendus.

Õndsad on need kes ei näe ... vaid usuvad. Jh 20:29 :D
isonts
Liige
Kontakt:

Ja kuhu me tänaseks jõudnud oleme? KVJ läheb reservi juunis. Kindral Palm läheb reservi mais.
AndresTy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AndresTy »

Ajaloost on ka teada soldatite nõukogud kus sõjaväeüksuse tegevus otsustati hääletamise teel. Ja siis veel see, kuidas polgu poliittöötajad otsustasid mida tuleb teha - arvasid endid kompetentsemaks kui sõjaline komandör... :wink: .
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
parkija
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas parkija »

Ma kohe ekstra kuulasin tänast Rahvateenrite saadet Vikerraadiost , mis meeldis : "Kaitsevägi on meie kõige usaldusväärsem organisatsioon" saatejuhi poolt öelduna , midagi vastu väita ei saa .
Mis pani mõtlema : kaitseminister , kes oma ala eest peaks seisma , võitlema , ajas käed püsti KVJ kandidaadi teemas , et mitte teiste poliitikutega riidu minna , kuradi poliitikud ... .
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

isonts kirjutas: 02 Mär, 2024 20:10 Ja kuhu me tänaseks jõudnud oleme? KVJ läheb reservi juunis. Kindral Palm läheb reservi mais.
Ei saa täpselt aru.
Mida siis tegema oleks pidanud?
Noogutama iga sõjalisele riigikaitsele kehva otsuse peale?
Olema vait kui asjatundmatumad kõrvalseisjad jama suust ja sulest välja ajavad ning "isontsides" sinu usaldusväärsust kahandavad?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline