taara kirjutas: ↑01 Aug, 2024 19:40
Aga mis siis oleks mõistlik piirkiirus? 100? 110? 160? Võin kihla vedada, et 100 ja 110 piirkiiruse juures sõidetakse samamoodi 10 üle. Asi ei ole mitte maailma reguleerimises vaid meie juhtide suhtumises: "Ma pean saama alati sõita kiiresti ja 10 üle on normaalne."
Terve Euroopa on kokku leppinud, et 90 on mõistlik. Samuti on meil kujunenud vaikimisi kokkulepe, et +10 on heades tingimustes mõistlik ja tolereeritud. Mulle sobib. Ma ei ütle, et ma kunagi ja mingitel tingimustel seda ei ületa, aga kui üldine ja ühiskondlik kokkulepe on selline, siis rikkumise korral vahele jäädes vasta püksa saamise üle vinguda ja seadusesilma mendiks nimetada on lihtsalt nõme.
Üldine mulje on jäänud, et lätlased on kiiruse koha pealt leebemad ja leedukad karmimad. Lätis võid veel +20 puhul peatamata jääda, aga leedukad kipuvad juba +10 juures indulgentse väljastama.
Tšehhis oli kunagi kümmekond aastat tagasi miski äkšön, kus kiiruse kohalt nulltolerants välja kuulutati. Lubatud oli piirkiirus+radariviga ja üle selle hakkasid trahvid lendama. Muideks, ka kiiruskaamerad hakkavad seal sähvima alates +3. Kuidas seis tolerantsidega reaalselt praegu on - ei tea.
Ühesõnaga, igal maal omad kombed. Kuidas põhjanaabrite juures seis on, räägib ehk mõni teadjam.
Kui Teile paistab, et see on nii, siis see ongi nii - Teile paistab.