Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4831
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Some »

f1d25a8b-94e8-448a-b248-a49875b74e85.jpeg
Mulle kingiti selline omapärane lillekimp vobladest. Pole elus voblaga kokku puutunud ja ei oska neile kuidagi läheneda. Sellistega võib telliseid purustada. Kas peaksin leotama või mida nendega teha?
Kasutaja avatar
Magnet
Liige
Postitusi: 157
Liitunud: 31 Mär, 2015 0:03
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Magnet »

mõned panevad keedukartulate peale ja aurutavad :dont_know:
nukkel
Liige
Postitusi: 1648
Liitunud: 30 Aug, 2014 15:03
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas nukkel »

Mina paneks teleka kõrvale, hea silmi puhata.
klemm
Liige
Postitusi: 187
Liitunud: 01 Veebr, 2013 9:41
Asukoht: Padise
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas klemm »

Magnet kirjutas: 10 Nov, 2024 12:05 mõned panevad keedukartulate peale ja aurutavad :dont_know:
Seda võiks soovitada aint kõige suuremale vihavaenlasele :lol:

Muidu ikka niisama näritakse.
Kristo 53980192
Madis Reivik
Liige
Postitusi: 4623
Liitunud: 20 Dets, 2019 13:30
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Madis Reivik »

Some kirjutas: 10 Nov, 2024 11:53 f1d25a8b-94e8-448a-b248-a49875b74e85.jpegMulle kingiti selline omapärane lillekimp vobladest. Pole elus voblaga kokku puutunud ja ei oska neile kuidagi läheneda. Sellistega võib telliseid purustada. Kas peaksin leotama või mida nendega teha?
Söömine on päris hea valik. Aga nt ühekorra ostsin kuivatatud Peipsi tinti ja sellega ei osanud midagi muud teha kui natuke keetsin ja siis panin õlisse likku. Hakkas juba ilmet võtma aga kuna asi nägi hirmus välja külmkapis siis naine viskas minema, arvas et pole söödav. Oleksin pidanud sildi juurde panema :)
Kasutaja avatar
ambur123
Liige
Postitusi: 1730
Liitunud: 27 Apr, 2009 9:37
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ambur123 »

Some kirjutas: 10 Nov, 2024 11:53 Pole elus voblaga kokku puutunud ja ei oska neile kuidagi läheneda. /-/ Kas peaksin leotama või mida nendega teha?
Õlle kõrvale on vobla hää asi! Murra pea ära, hakka murdekohalt nahka-soomuseid maha nakitsema / koorima ning selle alt välja tulev kuivatatud soolane kalaliha pista põske. Ma olen ka saba ära murdnud, sest et tundub, et sealt poolt saab naha paremini liha küljest lahti nakitsetud. Head isu!
olavsu1
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 26 Veebr, 2022 9:25
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas olavsu1 »

ambur123 kirjutas: 10 Nov, 2024 13:41
Some kirjutas: 10 Nov, 2024 11:53 Pole elus voblaga kokku puutunud ja ei oska neile kuidagi läheneda. /-/ Kas peaksin leotama või mida nendega teha?
Õlle kõrvale on vobla hää asi! Murra pea ära, hakka murdekohalt nahka-soomuseid maha nakitsema / koorima ning selle alt välja tulev kuivatatud soolane kalaliha pista põske. Ma olen ka saba ära murdnud, sest et tundub, et sealt poolt saab naha paremini liha küljest lahti nakitsetud. Head isu!
poe vobla on kui norra proviant, kõlbab vaid äärmise häda korral.
krijgsvolk
Liige
Postitusi: 1040
Liitunud: 09 Aug, 2009 9:40
Asukoht: Jõgevamaa
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krijgsvolk »

ambur123 kirjutas: 10 Nov, 2024 13:41
Some kirjutas: 10 Nov, 2024 11:53 Pole elus voblaga kokku puutunud ja ei oska neile kuidagi läheneda. /-/ Kas peaksin leotama või mida nendega teha?
Õlle kõrvale on vobla hää asi! Murra pea ära, hakka murdekohalt nahka-soomuseid maha nakitsema / koorima ning selle alt välja tulev kuivatatud soolane kalaliha pista põske. Ma olen ka saba ära murdnud, sest et tundub, et sealt poolt saab naha paremini liha küljest lahti nakitsetud. Head isu!
Mul aastakümneid tagasi järgmine kogemus: kunagi ammu- ammu oli keegi kurivaim seltskonda napsuvõtmise kõrvale kimbu voblat kohale toimetanud. Läksin kohe murdma ja murdsin hooga voblal pea küljest... Millised mõnusad prisked vingerdavad- valged vaglad seal siputasid! :mrgreen:
vanahalb
Liige
Postitusi: 3430
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas vanahalb »

Vene mehed seletasid kunagi et vobla kuivatamine ei käi niisama lihtsalt. Peab tuuletõmbust olema ja tuleb kärbeste ning muude putukate eest kaitsta. Kas marlist puur ümber teha või midagi sarnast. Ja soola panna, vakladele see ei meeldi.

Kui lihtsalt nööri otsa ajada ja kuuri räästasse kuivama tõmmata on muidugi pärast vaklasid täis. Kärbsed munevad oma munad sinna sisse ja päris kaine peaga see laar enam süüa ei kõlbagi.
AMvA
Liige
Postitusi: 5117
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Che Latino kirjutas: 08 Nov, 2024 21:20 Loomadele söödeti tavalist vormileiba, oli vist 5 kopikat päts. Borodino leib oli delikatess.
Just, Borodinoo leiba toodi Saaremalt spetsiaalselt kaasa nende õnnelike poolt, kes piiritsooni pääsesid ja oli väga nõutud mandriinimeste hulgas oma maitse tõttu.
ahto42
Liige
Postitusi: 731
Liitunud: 06 Mär, 2022 13:46
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas ahto42 »

Meil on veel leivaga suht hästi, aga jänkistanis on ikka paras keemia.
https://www.youtube.com/watch?v=6n1ffkZtfbg
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 10213
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kilo Tango »

ahto42 kirjutas: 12 Nov, 2024 15:36 Meil on veel leivaga suht hästi, aga jänkistanis on ikka paras keemia.
https://www.youtube.com/watch?v=6n1ffkZtfbg
Sojaõli välja jätta, siis enamus neid koostisosi on ju täiesti normaalsed. Suhkur käib leiva sees ikka enamasti. Üldreegel konkreetselt rukkileibade puhul on, et mida tumedam leib, seda rohkem suhkrut.
OLAVI
Liige
Postitusi: 2774
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas OLAVI »

Kilo Tango kirjutas: 12 Nov, 2024 16:54
ahto42 kirjutas: 12 Nov, 2024 15:36 Meil on veel leivaga suht hästi, aga jänkistanis on ikka paras keemia.
https://www.youtube.com/watch?v=6n1ffkZtfbg
Sojaõli välja jätta, siis enamus neid koostisosi on ju täiesti normaalsed. Suhkur käib leiva sees ikka enamasti. Üldreegel konkreetselt rukkileibade puhul on, et mida tumedam leib, seda rohkem suhkrut.
Päris leival on ainult koorik must ja sisu oli hall.
Leiba värviti vanasti pruunistatud suhkruga aga tänapäevased seest "hästi mustad leivad" on värvitud toiduvärvidega.

Eelmise vabariigi ajal küpsetati Tartus Boeningu pagaritööstuses leibu, mis säilitades paberkotis (müüdigi paberkotis) olid 2 nädalat söödavad.

Tööstuslikke vormipätse sai pea igasugusest toorainest teha aga tööstusliku põrandaleiva küpsetamine tõi palju peenema tehnoloogia vajaduse ja põrandaleiva liini käivitamise algusaegadel veeti praakleibu veoautodega tehasest prügimäele.

Kui vanasti peeti sellist kondiitrit, kes tortidesse ja kookidesse toote raskuse suurendamiseks vett lisas vargaks ja kliendi petjaks, siis tänapäeval õnnestub tänu pidevale promole edukalt klientidele vett, "mahlaseid kooke" müüa.

Kui vanasti oskas hea kondiiter teha 1kg õhulise kringli, siis tänapäeval saab 1kg vesise pärja.
Vana kondiiter tõdes, et kaasaegsest jahust ei õnnestu enam vanaaegsete retseptide järgi kooke teha, sest kaasaegne jahu ei kerki enam nii nagu vanasti.
(Vanemate meenutuste põhjal kirjutab leivapagari ja kondiitri laps ning olen ise neid samu masinaid töös näinud: https://arhiiv.err.ee/video/vaata/ak-fi ... akombinaat )
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

vanahalb kirjutas: 11 Nov, 2024 10:11 Vene mehed seletasid kunagi et vobla kuivatamine ei käi niisama lihtsalt. Peab tuuletõmbust olema ja tuleb kärbeste ning muude putukate eest kaitsta. Kas marlist puur ümber teha või midagi sarnast. Ja soola panna, vakladele see ei meeldi.

Kui lihtsalt nööri otsa ajada ja kuuri räästasse kuivama tõmmata on muidugi pärast vaklasid täis. Kärbsed munevad oma munad sinna sisse ja päris kaine peaga see laar enam süüa ei kõlbagi.
Üks Peipsiääre starover seletas kunagi mulle et kogu protsessi alus on õieti ajastatud kala väljapüük.
Ja see olla 10-3 päeva enne kudu algust.
Jääalt püütud kala ei pidavat ka kõlbama. Ei mäleta miks.
Ja kuivatamine sabad ülespoole, - mahlad jooksevad välja.
retti
Liige
Postitusi: 1427
Liitunud: 13 Dets, 2004 22:14
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas retti »

Eelmise vabariigi ajal küpsetati Tartus Boeningu pagaritööstuses leibu, mis säilitades paberkotis (müüdigi paberkotis) olid 2 nädalat söödavad.
Tänapäeval on sama Paadi pagari vormileib.Mis nad sinna sisse panevad,ei tea - aga nädalaga paberkotis on sama kui eilne.
Antslas
olla enne sõda toiminud pagar kelle töökoja aknal oli silt
- ostan vilja sama hinnaga millega leiba välja müün.
Ei olevat puudust olnud ei ostjatest ega müüjatest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist