EV energia ja julgeolek

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: EV energia ja julgeolek

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:30 Ma sügavalt kahtlen et Eestis leidub otse-elektrikütte kasutajaid, see oleks ajuvabalt kulukas tegevus ja iga soojuspump tasub ennast 1-2 aastaga.
Soojustamine on teine teema, ehitushinnad ja ehitajate soovid on taevasse kerkinud.
Eestis ei ehitata piisavalt kvaliteetseid maju, et neid kannataks elektriga kütta, sestap tuleb leiutada imekütteviisidega.
Ma kütan ehitusjärgus, kuid juba soojustatud majas 32 m3 osa igapäevaselt elektriga, hoides seal äraolekul 14 kraadi sees, minu elektrikulu on umbes 40 eurot kuus. Tõstes temperatuuri 22 kraadini, hakkab rusikareegli järgi minema 56 eurot kuus (1 kraad tõstmist suurendab soojakulu 5%). Ma ei leia, et see oleks kallis. Lihtsalt soojustanud olen ise, ilma külmasildadeta, soojustus 250 mm. Ja kindlasti ei viitsiks ma jamada mingite undavate soojuspumpadega. Kui puudu jääb, kütan ahju juurde.

Elumaja tuleb mul aga tunduvalt parema soojustusega, sh topeltkarkass, mis nullib ära külmasillad, usun, et see tuleb umbes 30% säästlikum, samade hindadega umbes 200 eurot kuus. Kahe töölkäiva inimese peale maksta 260 eurot kuus elektriküttele ei ole midagi ülejõukäivat. Võibolla, kui elektrihind tõuseb pidevalt 20 sendi taha, hakkaks mõtlema selle soojuspumpade ja päiksepaneelidega jamamisele. Loomulikult ma teen ka tööd ja kasutan asju, mida tavaline raha eest ehitaja ei kasuta eri põhjustel. Ühesõnaga, hetkel ei plaani, tulevikus ei välista.

Niipalju kui ma olen siinkandis eramute ehituse objektidel käinud, on selle pumbavaimustuse taga on ikka suuresti põhjamaa oludes nigelavõitu soojustamine ja sellegi ebakvaliteetne ja ehitusvigadega teostamine. Näiteks pakub kohe iga ehitaja, et sõber, paneme tuuletõkkepapi asemele "tuuletõkkepaberi". No ei ole ju samaväärsed asjad. Tuuletõkkepapp on kuumpessitud kivivill, mis ise on isolatsiooni omadustega, paber peab vaid tuult aga soojust mitte.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 20 Veebr, 2025 16:35
Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:30 Ma sügavalt kahtlen et Eestis leidub otse-elektrikütte kasutajaid, see oleks ajuvabalt kulukas tegevus ja iga soojuspump tasub ennast 1-2 aastaga.
Soojustamine on teine teema, ehitushinnad ja ehitajate soovid on taevasse kerkinud.

Niipalju kui ma olen siinkandis eramute ehituse objektidel käinud, on selle pumbavaimustuse taga on ikka suuresti põhjamaa oludes nigelavõitu soojustamine ja sellegi ebakvaliteetne ja ehitusvigadega teostamine. Näiteks pakub kohe iga ehitaja, et sõber, paneme tuuletõkkepapi asemele "tuuletõkkepaberi". No ei ole ju samaväärsed asjad. Tuuletõkkepapp on kuumpessitud kivivill, mis ise on isolatsiooni omadustega, paber peab vaid tuult aga soojust mitte.
Tead, kui sul on karkassmaja 200+100 mm soojustusega, siis see 12 mm tuuletõkkeplaati eriti enam mingit rolli ei mängi. Aga konstruktsiooni hingavuse mõttes on tuuletõkkekangas (mitte tuuletõkkepaber) oluliselt parem
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ikka mängib, kui see paber on lastud klambritega otse seinapostide külge, siis moodustab ju seinapost automaatselt külmasilla, mille kaudu (õigemini selle paberiga kaetud posti külje) kaudu pääseb soojus konstruktsiooni seest kenasti õue. 200 mm soojustust on sul ju postide vahel, väljaspool pole peale selle paberi midagi. Seespool ulatuvad samad postid juba kipsiroovituseni. Mille vahel sul see 100 mm või 50 mm villa on.

Tuuletõkkeplaat ise on juba üsna soojapidav asi, tuuletõkke, katuse ja voodrilauaga kaetud karp, ilma igasuguse soojustusvillata on täitsa edukalt võimalik seespoolt soojaks kütta, et dressipluusiväel tööd teha. Väljastpoolt aga pole sel villal midagi hingata, kui seespool on korralik aurutõke tehtud. Aur (ja soojus) kipub minema soojemast külmema suunas ja puitpost juhib soojust vägagi hästi.

Jutt käis mõistagi puitkarkasshoone kohta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
kraal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kraal »

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:51
kraal kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:49
Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:30 Ma sügavalt kahtlen et Eestis leidub otse-elektrikütte kasutajaid
Vaata näiteks kinnisvara turul pakkumisi nii elupindadele kui ka nt. büroode rendile. Päris palju on elektri küttel.
Kõlab uskumatult.. kui saad pane mõni viide. Äkki ongi tõsi...
Olen aeg-ajalt endale uut elamist otsinud ja neid elektriküttega elamuid jääb ikka silma.
Praegu põgus otsing ja mõned näited.
https://www.city24.ee/real-estate/house ... 82?index=9
https://www.city24.ee/real-estate/house ... 82?index=2
https://www.city24.ee/real-estate/house ... 46?index=3
https://www.city24.ee/real-estate/house ... 31?index=9
https://www.city24.ee/real-estate/house ... 9?index=21
https://www.city24.ee/real-estate/house ... ee/8907993
https://www.city24.ee/real-estate/house ... tn/2954328
https://www.city24.ee/real-estate/house ... 7?index=26

Hakkas silma, et päris palju on kasutusel õhk-vesi soojuspumpi. Kui on vesi põrandas küte siis on see täitsa ok lahendus juhul kui õues temp alla -15 ei kuku. Kui on radiaatorid siis pole see lahendus sugugi ökonoomne. Ja radiaatoritega elamuid jäi silma mitmeid.

Büroosid ei viitsi praegu uurida aga Tallinnas on silma jäänud mitmeid üüripakkumisi kus ruumides on elektriküte.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

Õhk-vesi soojuspump toimib päris hästi AGA radikad peab suuremad panema, et trass liiga kuum ei oleks. Mida suurem temp vahe, seda viletsam kasutegur.

Põrandakütte jaoks päris ideaalne.

Aga õhk-õhk soojuspump eluruumis on ikka kole asi küll.
OLAVI
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OLAVI »

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:30
OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 15:02 Et elektrit kütteks kasutajatel tasub tõsiselt mõelda energia ökonoomse kasutamisele ja elamise soojustamisele, et pensionipõlves mitte vireleda.
Mõistliku planeerimeise korral võib sellest olla abi rohkem kui pensionfondist.
(Minul näiteks on käesoleva talve jooksul kulunud oma maja kütteks alla 1000kWh elektrit.)
Ma sügavalt kahtlen et Eestis leidub otse-elektrikütte kasutajaid, see oleks ajuvabalt kulukas tegevus ja iga soojuspump tasub ennast 1-2 aastaga.
Kõiki soojuspumpi loetaks elektrivõrgu seisukohast "elektrikütteks" ja kui on tahe soovida omale "lühemat elektrikatkestust", siis on mõistlik Elektrilevi iseteeninduse lepingus teha linnuke lahtrisse: "küttesüsteem tarvitab elektrit".
Ja kuna ka keskkütte katlad vajavad tööks elektrit, siis on ka katlaomanikel mõistlik see linnuke lahtrisse panna.
Kes küsib, on loll üks kord, aga kes ei küsi on loll surmani.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 19:27
Sellel on suur pluss, et suvel saab ruumi normaalse temperatuuri. Viimastel suvedel on päris vajalik asi olnud.
OLAVI
Liige
Kontakt:

vana124 kirjutas: 20 Veebr, 2025 16:07
Mul näiteks on magamistoad õliradikatega algusest peale 90-ndatest. Ja kuna 2 tuba on ka enamuse aastast tühjad, siis 1-le toale eriti ei kulu. Soojuspumpa vidisema ei taha magamistuppa. Soojustus on ka muidugi tehtud. Alumine korrus on küll soojuspumbaga.
Hästisoojustatud maja teise korruse ruumi lisakütteks on majanduslikult vägagi mõistlik kasutada 20eur maksvat (aastakümneid hoolduseta töötavat) õliradikat, 2000eur maksva (10 aastase elueaga ja perioodilist hooldust vajava) soojapumba asemel, kui vajadus lisakütte järgi on ainult mõnel nädalal ühe talve jooksul.

Olen mõõtnud teise korruse toa küttevajadusi õliradikaga ja see on olnud 1-3kWh ööpäevas, kui alumisel korrusel on +24C ja teise korruse tuba hoida +21C juures.
Muidugi tavalist õliradikat (lihtne termostaat) tuleb juhtida täpsema termostaadi kaudu, nii et originaaltermostaat toimiks ainult avariitermostaadina.

Tavaline laiaterbe termostaat (mille seadepunktid ei ole seatavad) ei taga õliradika energiasäästlikust ja seepärast on mõistlik kasutada 0,1C täpsusega reguleeritavaid termostaate.
Näiteks:
https://www.oomipood.ee/product/urz4048 ... 0vac_1500w
https://www.oomipood.ee/product/termost ... odul_w3230
OLAVI
Liige
Kontakt:

Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 19:27 ....
Ei tea küll mille pärast enamus inimesi ei tea, et milline näeb välja kütmiseks konstrueeritud õhk/õhk soojuspump ja arvavad, et tavaliselt jahutuseks konstrueeritud kliimaseade sobib ruumi kütmiseks?

Üks selline, põhjamaisesse kliimasse konstrueeritud, kuni -35C välistemperatuurini töötav (1500eur) põrandaseade 2 kordses, 120m2 majas tagab meie kliimas vabalt +24C sisetemperatuuri.
(Margi lõpus peab olema "-1" ja ilma lõpus oleva "-1" numbrita on kesk-euroopa mudel, mitte põhjamaine.)
https://www.google.com/search?q=panason ... client=img
Kuna kõige jahedam õhk majas langeb põrandale, siis soojendada tuleb just põrandalt võetavat õhku, mitte puhuda lae alla kogunevat sooja õhku ülevalt alla.
Saab muidugi ka tavalise seinaseadme paigaldada alla, põranda lähedale tööle.
Viimati muutis OLAVI, 20 Veebr, 2025 20:44, muudetud 1 kord kokku.
kraal
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 20:18
Ei tea küll mille pärast enamus inimesi ei tea, et milline näeb välja kütmiseks konstrueeritud õhk/õhk soojuspump ja arvavad, et tavaliselt jahutuseks konstrueeritud kliimaseade sobib ruumi kütmiseks?

Üks selline, kuni -35C välistemperatuurini töötav (1500eur) seade 2 kordses, 120m2 majas tagab vabalt +24C sisetemperatuuri.
https://www.google.com/search?newwindow ... 99&dpr=1.5
Tootja andmed.
Operating range
Cool Min ~ Max °C -10 ~ +43
Heat Min ~ Max °C -15 ~ +24
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Ehk siis -35 välistemperatuurist võib vaid unistada.
OLAVI
Liige
Kontakt:

kraal kirjutas: 20 Veebr, 2025 20:42
OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 20:18

Üks selline, kuni -35C välistemperatuurini töötav (1500eur) seade 2 kordses, 120m2 majas tagab vabalt +24C sisetemperatuuri.
https://www.google.com/search?newwindow ... 99&dpr=1.5
Tootja andmed.
Operating range
Cool Min ~ Max °C -10 ~ +43
Heat Min ~ Max °C -15 ~ +24
Tegin juba paranduse, et tootekoodi lõpus peab olema "-1".
Panasonic Z25UFEAW-1
Ise ei ole saanud nii külmas katsetada aga Norra instituudis olevat mõõdetud toimimine kuni -35C.

Rootsi poe otsimootoris saab valida kuni -35C töötavaid seadmeid.
https://varmepumpshopen.se/luftvarmepum ... mp=-35,-33
Viimati muutis OLAVI, 20 Veebr, 2025 21:28, muudetud 2 korda kokku.
OLAVI
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 20 Veebr, 2025 20:47 Ehk siis -35 välistemperatuurist võib vaid unistada.
Max min Õ/Õ töötemperatuuriks loetakse seda temperatuuri, mille juures kasutegur on 1.
Millise kurviga ja kui kiiresti graafik üheni langeb, seda tuleb eraldi iga seadme dokumentidest otsida.

Pana koduleht, kust leiab tehnilised andmed:
https://www.aircon.panasonic.eu/SE_sv/m ... 5ufea-1-2/
PANA -35C andmeleht.png
Viimati muutis OLAVI, 20 Veebr, 2025 21:42, muudetud 1 kord kokku.
Madis Reivik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis Reivik »

AMvA kirjutas: 20 Veebr, 2025 19:34
Madis Reivik kirjutas: 20 Veebr, 2025 19:27
Sellel on suur pluss, et suvel saab ruumi normaalse temperatuuri. Viimastel suvedel on päris vajalik asi olnud.
Suvel küll.. aga isegi siis on eraldiseisva seadme häda et õhuniiskus läheb rõvedaks.
Vahel palavaga annab niiskuseemaldus isegi mõnusama efekti kui jahutamine.

Õhk-õhk kütte häda selles et õhu energiasisaldus on madal ja seetõttu peab kont kole palju üpris sooja õhku puhuma, kui ruum on lisaks väike siis on selline kuivatatud kala tunne külmade ilmadega ;)
kraal
Liige
Kontakt:

OLAVI kirjutas: 20 Veebr, 2025 21:06 Tegin juba paranduse, et tootekoodi lõpus peab olema "-1".
Panasonic Z25UFEAW-1
Ise ei ole saanud nii külmas katsetada aga Norra instituudis olevat mõõdetud toimimine kuni -35C.
Eks ta ole jah ökonoomsem kui takistustraadiga kütta. Võtab ca 2 korda vähem elektrit.
COP näitab, mitu korda annab seade rohkem soojusenergiat võrreldes kulutatud elektrienergiaga.
Lisanduvad muidugi muud kulud aga kokkuvõttes tuleb odavam kui ainult elektriga kütta.
Z25UFEAW-1.jpg
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist