Tihendiga esiklaasi vahetamine pole teab mis kunst ju. Nõuka ajal oli tavaline, et autoomanik tegi seda ise.

Tihendiga esiklaasi vahetamine pole teab mis kunst ju. Nõuka ajal oli tavaline, et autoomanik tegi seda ise.
See siis lugu aastast 2019. Eks muidugi paljud kaubamärgid toodavad mujal omi asju, eriti sellised kellele kuuluvad tehased ka mujal. Miski õlletehas toodab õlle siin ja siidri seal ja autod vuravad Läti vahet sinna ja tagasi täiskoormatega. Lihatööstused lasevad pelmeenid Lätis teha ja vorstid siin, kellegi mahl valmib Lätis ja purgisupid siin P jne...Võru Rimi 7. veebruaril külastanud inimesed punnitasid puu- ja köögiviljaleti juures silmi: silt teatas: Luunja kurk, päritolumaa: Hispaania.
Silt tekitas omajagu elevust seetõttu, et nn linnalegend Luunja kurgist on tuntud terves Eestis. LõunaLeht kirjutas sellest linnalegendist 5. aprillil 2018: „Tuttava tuttav töötab rekkajuhina. Amsterdamis (või mingis teises linnas) peatunud ta rekkade parklas. Ühe teise rekka juht avanud tagaluugi ja tuttava tuttav rekkajuht näinud, et auto olnud maast laeni täis Luunja kurgi kilesse pakendatud kurke. Kui siis eestlasest rekkajuht küsinud kolleegi käest, et mida Luunja kiles kurgid keset Euroopat teevad, siis vastanud teine juht, et tõi kurgid Hispaaniast ja viib Eestisse. Et see äri käivatki nii: Hispaanias pakendatakse kurgid Luunja kilesse, tuuakse Eestisse ja müüakse Eesti poodides kallilt maha.” Mõni aasta tagasi Perekooli foorumis levinud kurgilegendiga on kimbatuses olnud ka aastas 3500 tonni Luunja kurke kasvatava AS Grüne Fee tegevjuht Raivo Külasepp: „Me müüme usaldust ehk kes ostab Hispaania kurgist tunduvalt kallimat Luunja kurki, soovib saada kvaliteetset kaupa,” märkis ta. „Meie kurk on värske ja maitsevahe Hispaania kurgiga on kohe tunda. Hispaania kurk on ju nädal aega „reisil” ja kõige parem realiseerimisaeg saab tee peal otsa. Kui kellelegi on kätte sattunud kehv Luunja kurk, on seda hoitud liiga kaua valel temperatuuril: kiles kurki tuleb hoida +10-12 kraadi juures.”
Võru Rimi kaupluse juhataja Liana Pilsikova lükkas tekkida võivad kurgikahtlused kindlalt ümber: „Täname tähelepanelikke kliente. Tegemist oli lihtsa inimliku eksimusega. Meil on müügil kahte erinevat sorti kurki, üks neist Eesti ja teine Hispaania päritolu, siltide printimisel läksid päritolumaad vahetusse ja nii saigi kodumaisele kurgile ekslikult vale päritolumaa.”
Jah, muidugi, olen täiesti nõus. See on riigi või Kov-i huvi seista oma alamate eest. Et juhtumil kui ei seisaks, mis siis saaks? Et kui pekkis asi oleks? Selle ilmne näide ongi lasteaia kohatasud, et milline KOV kui palju vanemailt küsib, ja kui palju ise panustab, ja samas millist personalikoosseisu (kui palju) ja millise palgaga vajalikuks peab.Kriku kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:34Siin nüüd võrreldakse võrreldamatut. Ilma lasteaiata peaks paljudes perekondades üks vanematest kodune olema, mil oleksid omakorda tagajärjed tööturule jne. Sellest ka avalik huvi lasteaedu ülal pidada.Peeter kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:13Seda on igal ajal tehtud ja tehakse ka edaspidi. Tehakse ka täna ja tehakse ka Eestis. See ongi riigi (või KOV-i) ja tema valikute probleem. Näiteks haridus. Näiteks lasteaiad. Näiteks linnatransport. jne jne. Kas oled kursis, milline oleks jätkusuutliku isemajandava äriplaaniga (kommertsalustel ilma KOV toetuseta) lasteaias kohatasu?
Et siis nagu riik korjab kõigilt makse ja peab nendega üleval kellegi jätkusuutmatut ettevõtlust? No tõepoolest ei tahaks sellist asja!
Ja paljud seda ka siis ise tegelikult ära teha suutsid? Ikka mindi mõne "tuttava mehhaaaniku" juurde. Ära aja tagantjärele-iba, et ka siis igamees õuepeal klaasi ise vahetas! Klaas oli nii kallis ja dehvka-värk, et "igameest" ei lastud klaasile ligigi. Ja btw- ka täna võib "igamees" õue peal klaasi ringiliimida, milles küss?Kapten Trumm kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:36Tihendiga esiklaasi vahetamine pole teab mis kunst ju. Nõuka ajal oli tavaline, et autoomanik tegi seda ise.![]()
Selle õigustamiseks peab olema piisav avalik huvi.
Ära hakka pihta!
See on natuke lihtsameelne lähenemine.
Aktist küll ei piisa, see sõiduk peab ka registrist kustutaud olema. Ja registrist maha võetud sõidukit tervikuna ei saa kuskile müüa.Peeter kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:35Aga see toimus nii. Ja erinevates sektorites. Ja toimub ka täna nii. Ja kah erinevates sektorites.AndresTy kirjutas: ↑21 Mai, 2025 12:04Võtan aga mingi naised saunas rääkisid fantaasia ja nii ongi...Kõige labasem ja 1990-ndatel laialt kasutatud skeem: partii on kätte jäänud ja see tuleks utiliseerida. Seda eí saa tema tasuta vaid toiduhävitaja küsib ju raha nagu prügimäelgi jäätmete eest küsitakse. Ütleme 80 EUR/tonn. Siis tuleb mingi Ida-Euroopas ärimees ja pakub et maksa mulle 40 EUR/tonn ja ma viin selle konteineritäie minema. Viibki kuhugi ja paiskab müüki. Ükskõik mis hinnaga ta müüks, ikka on kasumis sest talle maksti selle ärakoristamise eest veel peale.
Toon siia kohe näite: Sõiduautode utiliseerimine. Meil on see kõik veel lapsekingades, aga mujal (seal "läänes") maksad peale, et masinast lahti saada, ja mitte vähe. Ja siis veetaksegi kõik kokku (automüügi ja lammutuse jne) platsi peale, kellele makstakse selle asja vastuvõtmise eest. Teinekord on mingid riigisisesed uue sõiduki ostu toetuskampaaniad, siis on vaja vana sõiduki üleandmiseks dokumenti. Piisab aktist, et sõiduk on antud üle käitlejale. Teinekord pole midagi vaja ja sõiduk jääbki "rippuma" selle autoettvõtte bilanssi (sisse arvele võetud kaubana) Ja edasine tegevuse on juba tema rida, mis ta teeb. Ja siis omakorda müüakse see masin vaat, et tervikuna Ida-Euroopast (mitte ainult Eestist) pärit autokaupmeestele. Kes viivad selle ka tervikuna minema. Kui tehnilist passi kaasa anda ei või (läks utiliseerimisele) siis saad masina varuosadeks tervikuna. Tema ei pea ei lammutama ega ka selle järel tekkinud jäätmetega tegelema. Ühelt poolt papp sisseostes ja teiselt poolt papp välja müües. Peab olema lihtsalt "keha" milles on sul õigus "lammutada-utiliseerida", ja samas peab sul olema keha-kanal kuskohta sõidukeid realiseerida. (Olen ise sellisel platsil käinud: jutt oli, et no eks ikka lammutame ise kah, midagi peab ju ette näitama, aga üldjoontes on see lammutamine kõik töö ja kahjum, palju lihtsam on tervikuna edasi müüa (riigist välja).
Kogu jäätmekäitlemine on samamoodi üks mõlemalt poolt raha rookimine.
Ja neid valdkondi oli ja on ka täna veel, kus "läänejama" jalust ära "idapiirkondadesse" kvalteetkauba pähe sokutati ja ka täna sokutatakse.
Ja kõik kohe käisid juhuslikult sinu firmast läbi? Või siiski jutustad linnalegende ümber (loe ülal akf Some postitust)Peeter kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:51Ära hakka pihta!
Kui sa pole selle alaga kursis, siis ära seleta. (Mul on veosekorraldaja dokument olemas. Just nimelt see dokument, kelle ülesandeks on transpordiettevõttes kureerida ja vastutada veoste ja ja saatedokumentide eest seaduses ettenähtud korras. Muideks see mitte ainult, et "annab õiguse", vaid "seab ka vastutuse ja kohustuse jälgida ja kontrollida, et dokumentatsioon korras oleks ja säiliks". Kokkupuude valdkonnaga olemas ja ka "mõningate valdkonnasiseste detailidega".)
Lubasin enesele kerget ironiseerimist kogu selleKapten Trumm kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:54See on natuke lihtsameelne lähenemine.
Kui energia hind rallib lakke ja Hispaaniast saab odavama omahinnaga, siis ärimehena käitudes ostaks ka mina osa kraami Hispaaniast ja müüks seda segamini kodumaisega. Viimase etendamiseks aga tulebki "tuled põlemas hoida" ja osa siin kasvatada.
Loomulikult Eestis müüki! Kusjuures, nagu Trumm kirjutas, siis maitsel ongi vahe sees. Mina näiteks enam Luunja kurki sellest ajast süüa ei saa, kui nad selle "villa peal" kasvatamisele ja doseeritud väetamisele vmt üle läksid. Varem sõin ja kiitsin. Nüüd ei saa. Ja pole minu asi kaagutada, mida nad nüüd õigesti või valesti teevad. Nende kaup nende meetodid, mina pean ise (oma tervise ja kõhumuredega) hakkama saama. Üleüldse pikka kurki ei kannata süüa, sööngi ainult seda lühikest kurki. Pikka kurki süües hakkab üles keerama sellist keemiamaitset kurku. Midagi pole teha ise olen põhjus- ka leiba-saia ja osasd muid idanevaid asju pean nüüd rohkem valima- ja ise olen veel pagari (isa) ja kondiitri (ema) laps ja üleskasvanud just ahjust tulnud sooja saia ja leiva ja saiakeste ja kringlite jmt peal. (ja samas olin veel kõhna poiss
Nalja teed või? Jah teh.passiga müüa ei saa. Tervikuna saab küll müüa, olen isegi näinud, aga teine teema ongi see, et saba pole tihti kellelgi vaja, peale pannaksegi ainult ninad ja siis mõningaid asju tagant. Kellelgi pole vaja tühja (sõiduauto)salongi vedada Belgiast või Inglismaalt vmt Eestisse.AMvA kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:58Aktist küll ei piisa, see sõiduk peab ka registrist kustutaud olema. Ja registrist maha võetud sõidukit tervikuna ei saa kuskile müüa.Peeter kirjutas: ↑21 Mai, 2025 13:35Aga see toimus nii. Ja erinevates sektorites. Ja toimub ka täna nii. Ja kah erinevates sektorites.
Toon siia kohe näite: Sõiduautode utiliseerimine. Meil on see kõik veel lapsekingades, aga mujal (seal "läänes") maksad peale, et masinast lahti saada, ja mitte vähe. Ja siis veetaksegi kõik kokku (automüügi ja lammutuse jne) platsi peale, kellele makstakse selle asja vastuvõtmise eest. Teinekord on mingid riigisisesed uue sõiduki ostu toetuskampaaniad, siis on vaja vana sõiduki üleandmiseks dokumenti. Piisab aktist, et sõiduk on antud üle käitlejale. Teinekord pole midagi vaja ja sõiduk jääbki "rippuma" selle autoettvõtte bilanssi (sisse arvele võetud kaubana) Ja edasine tegevuse on juba tema rida, mis ta teeb. Ja siis omakorda müüakse see masin vaat, et tervikuna Ida-Euroopast (mitte ainult Eestist) pärit autokaupmeestele. Kes viivad selle ka tervikuna minema. Kui tehnilist passi kaasa anda ei või (läks utiliseerimisele) siis saad masina varuosadeks tervikuna. Tema ei pea ei lammutama ega ka selle järel tekkinud jäätmetega tegelema. Ühelt poolt papp sisseostes ja teiselt poolt papp välja müües. Peab olema lihtsalt "keha" milles on sul õigus "lammutada-utiliseerida", ja samas peab sul olema keha-kanal kuskohta sõidukeid realiseerida. (Olen ise sellisel platsil käinud: jutt oli, et no eks ikka lammutame ise kah, midagi peab ju ette näitama, aga üldjoontes on see lammutamine kõik töö ja kahjum, palju lihtsam on tervikuna edasi müüa (riigist välja).
Kogu jäätmekäitlemine on samamoodi üks mõlemalt poolt raha rookimine.
Ja neid valdkondi oli ja on ka täna veel, kus "läänejama" jalust ära "idapiirkondadesse" kvalteetkauba pähe sokutati ja ka täna sokutatakse.
Kasutajad foorumit lugemas: rax ja 4 külalist