Autotehnikateema

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Autotehnikateema

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Walter2 kirjutas: 04 Sept, 2025 11:41 Volvol on näiteks On Call / SOS süsteem, mis sisaldab autosse sisseehitatud modemit ning GNSS kaudu määratakse auto asukoht. Mingit nutitelefoni ei nõuta.
Tootjad otsivad igapäevaselt võimalus mõne euro kaupa auto ehituselt kokku hoida, milleks see trall, kui tänapäeval on 99,99% inimestest nutiseade taskus ja kõik see saab käia sama seadme kaudu ning netiühenduse eest maksab klient? Lihtne netimodem juba maksab suurusjärgus 50 eurot, miljonile autole seda panemata jättes on 50 miljonit lisakasumit nagu maast leitud.

Mitte väga ammu olid kallimates autodes lausa eraldi autotelefonid. Isegi Volvol oli (raadiosse sisse ehitatud). Täna pole enam kuskil.

Mina olen selline vähene fossiil, kes kasutab siiani nuputelefoni (seda sugugi mitte "suure venna" hirmus), lihtsalt seda telefoni pidevalt kratsimata on närvid korras ja suhtlust on mul ilma selletagi küllalt.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 12:03 Tootjad otsivad igapäevaselt võimalus mõne euro kaupa auto ehituselt kokku hoida, milleks see trall, kui tänapäeval on 99,99% inimestest nutiseade taskus ja kõik see saab käia sama seadme kaudu ning netiühenduse eest maksab klient? Lihtne netimodem juba maksab suurusjärgus 50 eurot, miljonile autole seda panemata jättes on 50 miljonit lisakasumit nagu maast leitud.
Volvo On Call-süsteem oli/on lisavarustusena juurdeostetav. Kuidas see hetkel müüdavatel uutel autodel on (kas on vaikimisi juba igas autos) ei oska öelda.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
krossipart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas krossipart »

Walter2 kirjutas: 04 Sept, 2025 12:10
Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 12:03 Tootjad otsivad igapäevaselt võimalus mõne euro kaupa auto ehituselt kokku hoida, milleks see trall, kui tänapäeval on 99,99% inimestest nutiseade taskus ja kõik see saab käia sama seadme kaudu ning netiühenduse eest maksab klient? Lihtne netimodem juba maksab suurusjärgus 50 eurot, miljonile autole seda panemata jättes on 50 miljonit lisakasumit nagu maast leitud.
Volvo On Call-süsteem oli/on lisavarustusena juurdeostetav. Kuidas see hetkel müüdavatel uutel autodel on (kas on vaikimisi juba igas autos) ei oska öelda.
https://volvocars.infoauto.ee/teenindus/volvo-on-call
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ma seda arvangi, et siin tehakse järeldusi juba mõni aeg tagasi ostetud autode põhjal. Lihtsalt tootjal pole erilist motti mingeid lisaseadmeid autole panna (ja ühenduse kulusid maksta), kui sama asja saab teha läbi autojuhi telefoni, mis nagunii on sõidu ajal autoga ühendatud olekus (kasvõi muusika kuulamiseks).

Vanasti oli jah neid seadmeid rikkalikult, ilma autotelefonita 7nda seeria BMW-d andis otsida. Täna pole neid juba ammu - nagu on muuhulgas kadunud ka helikandjaid mängivad stereod ja varsti küllap kaovad ka autoraadiod - kasutaja kuulab nagunii mingit oma podkasti ja kogu elu käib järjest enam üle mobiilse interneti ja nutiseadme.

Ma pigem muretseks selle üle, mida sulle sinu teadmata nutiseadmesse salvestatakse ja mis võimalused sealtkaudu on.
Viimati muutis Kapten Trumm, 04 Sept, 2025 12:17, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kirs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kirs »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 11:59

Mul küll mingeid liigseid wifisid või võrke pole leitud.
Ja siis? Mine näiteks Virtsu-Kuivastu praamile ja tee oma telo wifi seaded lahti, näed pikka nimekirja erinevate sõidukite nn wifi hotspottidest.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mul on auto vähem kui aasta vanune, Virtsu praam on täis autosid, mille keskmine vanus on nii 10 aastat.
Vanasti võis see jah nii olla, aga et see ka täna nii on - kahtlen. Aeg ja tehnika muutub.
Lihtsalt TÄNA pole autotootja enam eriti motiveeritud sinu jälgimiseks auto ehitusel liigne 100 eurot kulutama - sa teed selle kulu enda nutiseadme autoga ühendades ise täitsa vabatahtlikult ja maksad ka ise kõik kulud.

Ma lihtsalt konstanteerin, et antud 2024a autol mingeid wifisid või hotspotte pole, kui tahad midagi enamat FM raadiost ja tagurduskaamerast sealt ekraanilt näha, siis olge lahte, ühildage enda nutiseade autoga ja kõik saab olema!
Viimati muutis Kapten Trumm, 04 Sept, 2025 12:24, muudetud 1 kord kokku.
Kirs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kirs »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 12:18 Mul on auto vähem kui aasta vanune, Virtsu praam on täis autosid, mille keskmine vanus on nii 10 aastat.
Vanasti võis see jah nii olla, aga et see ka täna nii on - kahtlen. Aeg ja tehnika muutub.
Lihtsalt TÄNA pole autotootja enam eriti motiveeritud sinu jälgimiseks auto ehitusel liigne 100 eurot kulutama - sa teed selle kulu enda nutiseadme autoga ühendades ise täitsa vabatahtlikult ja maksad ka ise kõik kulud.

Minu käru on neili aastat vana aga näe. Ikka täitsa võrgus ja "suhtleb" tootjaga igapäevaselt. Iegi nutiplutit pole selleks vaha. Jutt, et ei "suhtle" on BS.
Viimati muutis Kirs, 04 Sept, 2025 12:25, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

4a vana pole täna.
Võibolla mõned tootjad teevad ka täna sellseid asju.
Lihtsalt, üheainsa auto pealt ma konstanteerin, et reegel see siiski pole. Või pole ma lisavarustusena mingit "suurt venda" ostnud?
Puudust ma ei tunne, ma oskan isegi ilma navita orienteeruda.

Antud auto soetamisel oli üks peamisi kaalukeeli hoopis normaalsuuruses 2,0 tavalise hammasrihmaga diiselmootor suhteliselt lahja forseerimisega (102 hobust), mis lubab auto pikka pidamist igasugu imeliste mootoriremontideta, mida enamik tootjaid täna lahkelt sulle pakub.
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 11:59
Kirs kirjutas: 04 Sept, 2025 11:37
Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 11:26 See hädaabi nupp hakkab samuti läbi sinu nutiseadme tööle.. See kisub natuke sinna "suure venna" teooriatesse.
Tõesti või? :shock: Miks siis ka mitte minu nutitelefon minu autot wifi võrguna listis kuvab?
Mul küll mingeid liigseid wifisid või võrke pole leitud.
Milleks tootja peaks tegema lisakulusid mingite lisavidinate panekuks, kui sama asja saab teha kasutaja taskus oleva nutitelefoni kaudu, kasutaja kulul?
Ja kui kirjutasin esindusse ka küsisin õlivahetuseks aega, helistas teenindaja ja küsis, mis mu odomeetri näit hetkel ikka on.
Kui nad näevad seda kuskilt, siis milleks see kõne? Jälgede segamiseks?
Kuna SOS call süsteem on EU-s autotootjatele kohustuslik, sõltumata sellest, kas auto kasutajal üldse on telefon, siis on autos helistamise võimalus koos andmesidega default olemas.
SOS call süsteem muutus kohustuslikuks alates Aprill 2018
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 12:03
Walter2 kirjutas: 04 Sept, 2025 11:41 Volvol on näiteks On Call / SOS süsteem, mis sisaldab autosse sisseehitatud modemit ning GNSS kaudu määratakse auto asukoht. Mingit nutitelefoni ei nõuta.
Tootjad otsivad igapäevaselt võimalus mõne euro kaupa auto ehituselt kokku hoida, milleks see trall, kui tänapäeval on 99,99% inimestest nutiseade taskus ja kõik see saab käia sama seadme kaudu ning netiühenduse eest maksab klient? Lihtne netimodem juba maksab suurusjärgus 50 eurot, miljonile autole seda panemata jättes on 50 miljonit lisakasumit nagu maast leitud.

Mitte väga ammu olid kallimates autodes lausa eraldi autotelefonid. Isegi Volvol oli (raadiosse sisse ehitatud). Täna pole enam kuskil.

Mina olen selline vähene fossiil, kes kasutab siiani nuputelefoni (seda sugugi mitte "suure venna" hirmus), lihtsalt seda telefoni pidevalt kratsimata on närvid korras ja suhtlust on mul ilma selletagi küllalt.
Autotelefonid olid kallimates autodes siis, kui kaasakantav telefon kaalus 4-5 kg
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

AMvA kirjutas: 04 Sept, 2025 12:33 Kuna SOS call süsteem on EU-s autotootjatele kohustuslik, sõltumata sellest, kas auto kasutajal üldse on telefon, siis on autos helistamise võimalus koos andmesidega default olemas.
SOS call süsteem muutus kohustuslikuks alates Aprill 2018
Jääb siis vaid küsida, miks mul see ei tööta. Nupp laes on tõesti olemas, aga selle vajutamisel tuleb teade, et funktsiooni ei saa kasutada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Autotelefonid olid kallimates autodes siis, kui kaasakantav telefon kaalus 4-5 kg
Peagi kolis see telefon autostereo sisse (nt Volvol oli selline lisavarustuses juba 2000) ja mingi aeg pakkus nt Bosch universaalset autostereot, kuhu sai panna SIM kaardi sisse ka mis läbi kõlarite toimis telefonina. Olen sellise seadme tutvustusel isegi olnud, kui Boschi esindus seal Saku tn alguses veel oli.
Kirs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kirs »

Kapten Trumm kirjutas: 04 Sept, 2025 12:56

Jääb siis vaid küsida, miks mul see ei tööta.
Äkki küsiks seda edasimüüjalt/hooldusest?
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

VAG-il on tagauksed ka lisavarustuses :D (lisatasu eest), ilmselt tuleb neil see sos-teenus ka kinni maksta.
AMvA kirjutas: 04 Sept, 2025 12:33 SOS call süsteem muutus kohustuslikuks alates Aprill 2018
Mul pole ühelgi hilisemal kaubikul seda sees olnud - või selle kategooria sõidukitel see nõue puudub?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
AMvA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AMvA »

Walter2 kirjutas: 04 Sept, 2025 13:11 VAG-il on tagauksed ka lisavarustuses :D (lisatasu eest), ilmselt tuleb neil see sos-teenus ka kinni maksta.
AMvA kirjutas: 04 Sept, 2025 12:33 SOS call süsteem muutus kohustuslikuks alates Aprill 2018
Mul pole ühelgi hilisemal kaubikul seda sees olnud - või selle kategooria sõidukitel see nõue puudub?
See on kohustuslik ainult sõiduautodes
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist