Ps.531-8 "Aili" - StuG III Ausf. G

Militaartehnika mudelitest. Tehnoloogiad ning mõõtkavad ei ole piiratud.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Ps.531-8 "Aili" - StuG III Ausf. G

Postitus Postitas vaoinas »

Soome StuG sai plaani võetud juba vist isegi enne, kui ma LWS'i kallale asusin. Infot Soome soomustehnikast on vast kõige paremini koondanud Andreas Lärka oma lehel http://www.andreaslarka.net/sturmi.html ja seda on seal päris palju.

Aili't on Lärka lehel vast kõige paremini kajastatud - see seisab praeguseks restaureerituna Hamina's Reserviupseerikuolu muuseumiõuel. Jukka Purhonen on masinale restaureerimise käigus koostanud väidetavalt sõjaaegsega autentse värviskeemi, ning Ailile on praeguseks ainukesena replikana taastatud Soome StuG'idele iseloomulik varustuskast. Masina eripärana võib välja tuua esiplaadi, mille luugid avanevad Panzer III sarnaselt ette, mitte külgedele, nagu StuG G'del harilikult.

Natuke ajaloolisest taustast ka: Peale Talvesõja rahulepet hakkas Soome otsima võimalusi oma relvastuse täiendamiseks, et võimaliku uue sõja korral N-Liiduga oma territooriumi edukamalt kaitsta. Sellega seoses osteti Saksamaalt 59 StuG III G'd, milledest esimesed 30 saabusid kolmes jaos 1943. aasta suve lõpul ja ülejäänud 1944ndal aastal. Lisaks värvimisele Soome kamosse varustati masinad varustusekastidega ning mootorikattel ettejäävad tagavararattad nihutati meeskonnaruumi külgedele. MG34 monteeriti maha ning asendati vene DT kuulipildujaga. Aili oli toodetud MIAG'i poolt. Jätkusõjas kogunes selle masina arvele seitse T-34', milledest viis hävitati 25ndal juunil Tali-Ihantala lahingus Leitimojärvi lähistel ning kaks Vuosalmi lahingus 11. juulil.

Aluseks oli sobiv valida Dragoni StuG III Ausf.G Early Version'i karp. Juurde ostsin Voyager Model'i porilauaetsid ning kuna masin on kõigile Soomes muuseumiõue peal vaadata, siis ei saanud karbis olevate roomikutega valetada, vaid pidin eraldi ostma kinnise hambaga Friulid. Esiplaadiga aitasid mind Siim ja Urmas ning DT saan samuti Urmaselt. Siinkohal tahaks veel tänusõnadega mainida Andreas Lärka't, kes ei venita meilidele vastamisega ja on andnud väga konkreetseid vastuseid tekkinud küsimustele.

Kuna Lärka lehel olevate fotode levitamine on autorikaitseseadustega piiratud, siis ei hakka ma siia teemasse päris Aili pilte postima, vaid üsna head pildimaterjali saab siit vaadata http://www.andreaslarka.net/ps531008/ps531008.html

A mudelist ka. Dragon läheb kokku tavapäraselt hästi. Kuna alus on sama Panzer III'ga, siis tegevuskäik oli juba tuttav. Etsisid panin ma sellises mahus aga esimest korda kokku ja need pakkusid seevastu kohati teravaid elamusi. Scratch'ist interjöör oli ka omaette elamus, mis seisnes suuresti stüreenist kastikeste vorpimises ja nende traadiga ühendamises - eks ma harjutan vaikselt Panzer IA interjööri jaoks:P
Pildid ka:
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Sisemust on scratchist mõnevõrra juurde ehitatud. Päris palju on seetõttu küsitud, kas ma jätan katuse pealt ära käima - ma ei tea veel, üsna suur oht on, et katuseplaat jääb rõvedalt irvakile ning kui nii juhtub, siis ma liimin ta ikkagi kinni. Üldiselt võib interjööri enda suht lõpetatuks lugeda.

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Tagumine kast on stüreenist koostatud. Piltide järgi tundub olevat nõksu liiga kõrge, samas nad vististi olidki alguses kõrgemad ja siis mingil hetkel lahingute ajal kärbiti madalamaks. Igal juhul ümber ma teda enam tegema ei hakka, kuna täpseid mõõte kasti kohta pole kuskil avaldatud ja nõnda pole võimalik kindlaks teha, kui palju ja kas ta üldse oma mõõtudelt mööda on.

Pilt
Pilt

...ja kasti raam:
Pilt

Tagavararatta uus asukoht raketisega:

Pilt

Urmase valmistatud vormid uue esiplaadi valamiseks - Järgmine nädal saab näha, kuidas mul epo valamine välja kukub:

Pilt

Echelon valmistab ka eraldi StuG'i soome variantide dekaale paarikümne erineva isendiga. Ka Aili on ilusti olemas, seega pintsliga filigraanhullust ei pea, jumal tänatud, tegema:

Pilt

Hetkeseis on siis selline. Kuna mu enda pildimasin on lõplikult peetis, siis järgmised pildid saab, kui ma järgmine kord viitsin töö juurest kaamera jälle ära virutada.

Kristjan
Kasutaja avatar
Würger 190G
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Würger 190G »

Su pilte on rõõm vaadata isegi mitte mudelisti pilguga. Edu!
andrusan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas andrusan »

Sai teist kolmapäeval päriselus kaeda ja silmi punnitada.
Hea, et pildid üles panid - saab tulevikus eeskujuks võtta.
VÄGEV!
Tervitused
The*Siim
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas The*Siim »

super! julmalt metalli on :shock:
Kasutaja avatar
FW Anton
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas FW Anton »

Elukas oma silmaga nähtud, ootan lõpptulemust. Töökooras originaal imponeeriks veelgi enam.
Anton - horridoo!
Immelmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Immelmann »

Sisu on tõeliselt hea! Oma silmaga paremgi kui piltide peal. Nigu päris, õlihais lööb kohe ninasse.
von manstein
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas von manstein »

OI-oi! Küll siin on vaeva nähtud. Noore mehena võib vaoinas endale "kirbu rautamist" lubada, silmanägemine veel terav!
Omalt poolt küsiks, et kui kogu kupatus ükskord koos ja värvitud on, ei jää interjööri ju essugi näha.
Palju selle mudeli eelarve ka olla võib?
fossiil
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas fossiil »

Nojah, see asjandus võttis kokkutulekul ikka kukalt sügama küll - sisu on nii hästi tehtud, et minu käsi küll ei tõuseks pealmist plaati kinni liimima, selle peaksid sa igal juhul lahtisena peale sokutama - muidu kaoks ju mõte sellisel tasemel interjööriga mässata.
Tegalikult ootan infi, et kuidas uue esiplaadi valamine läks (või läheb), luukidega ei tohiks probleeme tekkida, aga esiplaat on päris suur.

Urmas.
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Tänud:)
Omalt poolt küsiks, et kui kogu kupatus ükskord koos ja värvitud on, ei jää interjööri ju essugi näha.
Palju selle mudeli eelarve ka olla võib?
Las ma arvutan:

Mudel ise - 538-
Porilauad - 13.40$
Friulid - 472-
Echelon'i kleepsud - 7.50$
silikoonvormid Urmaselt - jumalatasuta

Kokku: biljonziljon(ma tegelikult ka ei taha seda summat kokku lüüa)

Tegalikult ootan infi, et kuidas uue esiplaadi valamine läks (või läheb), luukidega ei tohiks probleeme tekkida, aga esiplaat on päris suur.
Eile õhtul valasin siis oma esimese epovalu - üllatavalt lihtne tegelikult - millalgi peab proovima vormi ka ise teha.
Kurioossel kombel sain plaadiga esimese korraga hakkama ja hoopis luuke pidin kaks korda valama. Luukide teema oli ka mu enda süü - mul ei tulnud esiti meelde, et peale valu tuleb vorm tagurpidi asetada, et sissejäänud õhumullid valu tagumise külje peale kerkiksid. Ega muud hullu polnudki, aga ma otsustasin, et uued luugid on lihtsam valada, kui noid õhumulle kinni pahteldada. Esiplaat sai suurepärane, vaid üks hiiglaslik mull tekkis tagumise serva peale, kuid see on kergelt pahteldatava koha peal ja saab ära parandatud. Veel kord tänud vormide eest! Eks ma mingil hetkel kiusan sind veel DT ja äädikhappe teemal.

Kristjan
Kasutaja avatar
vaoinas
Liige
Kontakt:

Nõndaks, Rynnäkkötykki "Aili" on saanud valmis ja leidnud oma koha riiulil teiste võrdväärsete seas.

Pikalt ei hakka tegema - nagu öeldud, läks epo valamine lihtsalt. Muster sai peale maskimisega ja friulid omandasid tumeda värvuse äädikhappes, mille saamise eest pean jällegi Urmast tänama. Üldse tuleb tunnistada, et Urmas lõi selle mudeli valmimisel nii palju kaasa, et seda oleks üldse õigem pea-aegu et tema mudeliks nimeda:)

Enne, kui küsida jõutakse, ütlen, et katus jäi pealt lahtiseks - leidsin ka nipi, kuidas seda on võimalik kerge vaevaga pealt ära kangutada ilma, et masina lagi kogemata kuulipildujatest ja luukidest puhtaks pühitaks.

Aparaat ise kujutab endast siis Ps.531-8't nimega "Aili" 1944. aasta juuni viimastel päevadel Tali-Ihantala lahingutes. Leitimojärvi kandis leitnant Peltonen'i juhtimisel skooritud viis T-34 tüüpi tanki on ringidena juba ka raua suudmepiduri taha märgitud. Karjala kruusateede tolm katab veermikku ja läheduses võsast hangitud oksad ei varja suvepäikeses väsinuna enam korralikult masina siluetti. Tulemas on kiired juulikuised päevad Vuosalmi lahingutes, kus õnnestub peakaliibrile veel kaks ringi lisada.

...polegi vist rohkem lisada. Lasen nüüd piltidel rohkem kui tuhat sõna öelda:

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Pilt
Pilt

...ja paar pilti ka maha keeratud katusega:

Pilt
Pilt

Kristjan
Luciano
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Luciano »

Ilus! Ja kena, et ajaloolise stooriga massin.
Detailsus (kõrvaklapid ja ämber saavad lisapunkti) ja värvi/pesu kvaliteet on super.
Tore, et siin pidevalt sellise tasemega töid näeb mida Armoramas suht harva esineb.
Pakkuda võib filateeliat perioodist 1918-1941.
www.aiaimpeerium.ee
Kasutaja avatar
Parovoz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Parovoz »

Tere-tere!
Mis siin ikka, Väga hea töö, masinat ka reaalis(mudelina) nähtud...
Jäi tunne, et on kergelt läikiv aga eks siis ta niisugune peab olema...
Lugupidamisega
Taara avitab! ...
Joss Metsast
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Joss Metsast »

Reaalselt oli parem kui pildil, aga see on tavapärane et oma silm on kunn ja foto on ju kõigest 2D koopia :) Eriti vahva on see pooleldi närbunud okstest kattevari, juba ainuüksi selle eest 10 points !
von manstein
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas von manstein »

Väga imposantne riistapuu!

Soome soomustehnikat galeriides naljalt ei leia. Ikka värvitakse Stug-id kas halliks või kollaselaiguliseks.
Nüüd on meil, tänu sinu suurepärasele tööle, elav näide sellest kuidas sommide masinad sellel ajal välja nägid.
Interjöör tundus vägev, aga masina üldilme on veelgi parem.
Plekist porilapakad, mis on kohati longu vajunud, näevad vapustavalt reaalsed välja. Plastikust analoogidega sellist effekti ei saavuta.
Südant soojendab ahtris kõlkuv ehtne plekkämber! Palju vaeva on nähtud realismi tõstmisel.
Eriline müstika on masinat katvad puuoksad! Ei suuda ette kujutada, kuidas need tehtud on.
Nüüd tuleb sul küll ausalt ära rääkida, mismoodi oksad valmisid!

Kuidas oma masinat tõstad? Friuli lindid muudavad selle veel poole raskemaks ja etsist porilaudadest pole vist mudeli tervist silmas pidades kasulik kinni hoida.
Kasutaja avatar
Seersant Steiner
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Seersant Steiner »

tere oskad sa õelda kas soome t-34 de jaoks on ka eshelon välja andnud neid vesipilte , kui on siis äkki saaksid anda lingi oleks huvitatud
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist