Tallinna Kopli surnuaiakivid Russalka taga.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
MOrav
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas MOrav »

Satakas kirjutas:aga kui nüüd asja praktilisest küljest vaadata (eeldades lihtsustatult, et kalmistu likvideerimine oli lihtsalt paratamatus - no aeg-ajalt ikka pannakse mõni kalmistu "kinni"...elu on selline...ja tegi seda sis punatibla või oma valitud valitsus, sel pole muud vahe peale selle va emotsionaalse)
Jne.

Loen seda väga suure imestustundega, et sellist juttu on võimalik kirja panna. Mis teha, olen lapsest saati emaga surnuaial käies kasvatatud selles vaimus, et surnuaial ei vannuta, ei joosta, ei räägita valju häälega jne., et see on püha paik. Kalmistu "kinnipanek" on seal matmiste lõpetamine, kalmistu maatasa tegemine on hoopis midagi muud.

Eraldi teema on väärtused, millest eelkirjutaja on emotsionaalse väärtuse kõige tühisemaks neist nimetanud. Võiks mõelda, milleni selline vaatekoht välja viib. Ehk siis see "kaine loogika":
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

Terve maakera on üks suur surnuaed. Me kõnnime oma põrmustunud eellastel.
Hoidkem kalleid mälestusi hinges ja mõelgem neile mitte ainult enda tahutud kivi kaema minnes.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
MOrav
Liige
Kontakt:

Sinu arvamus on mulle sama arusaamatu. Homme võiks siis saata buldooseri su elukohta, töökohta, autot jne lömastama, eks kallis mälestus jääb neist sulle hinge ikkagi. Või mõne päti su kogutu kallale? Või lükkaks maha Võru linna? Kogu Eesti maa pealt? Kui mõni jääb ellu, on ikka kallis mälestus tal hinges. Tunnistan siiralt, oled koos Satakaga siin suutnud tekitada üsna õõvastava tunde mulle. Ei näe tõepoolest erilist vahet venelaste käitumisel surnuaedadega/maetutega ja sellel mõtteviisil. Miks peeti hiisi pühaks? Miks Siberis surema pidanud tahtsid viimse soovina saada maetud kodumulda? Kas mõiste "püha" tähendab üldse midagi?

Aga see on ilmselt teemaväline ja kahe eelkirjutaja seisukohad nii kaljukindlad, et jätkake siis teemas.
Viimati muutis MOrav, 27 Apr, 2009 15:52, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wudu »

Estoloog kirjutas:
Satakas kirjutas:aga kui nüüd asja praktilisest küljest vaadata (eeldades lihtsustatult, et kalmistu likvideerimine oli lihtsalt paratamatus - no aeg-ajalt ikka pannakse mõni kalmistu "kinni"...elu on selline...ja tegi seda sis punatibla või oma valitud valitsus, sel pole muud vahe peale selle va emotsionaalse)
Jne.

Loen seda väga suure imestustundega, et sellist juttu on võimalik kirja panna. Mis teha, olen lapsest saati emaga surnuaial käies kasvatatud selles vaimus, et surnuaial ei vannuta, ei joosta, ei räägita valju häälega jne., et see on püha paik. Kalmistu "kinnipanek" on seal matmiste lõpetamine, kalmistu maatasa tegemine on hoopis midagi muud.
Kuna ma olen elanud terve oma elu surnuaia kõrval ja seal sai kunagi ikka kõike teha :D
Ning seega Sataka tekst on minu jaoks veel liiga leebe ...
Me oleme ju siin, et isamaad kaitsta. Aga prantslased on ju ka siin, et oma isamaad kaitsta. Kellel siis õigus on?
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
MOrav
Liige
Kontakt:

Irvita-irvita. Tartus Raadi kabelis on leinamajas ka surnutele puuoksi perse torgitud. Eks õpeta oma kõigetegemist ka oma järeltulijatele.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Kuna ma olen elanud terve oma elu surnuaia kõrval ja seal sai kunagi ikka kõike teha
Uhke tunne???
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
ggdag
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ggdag »

MadMan kirjutas:Ladugu need kivid surnuaia müüriks nii, et nimed ja daatumid näha jäävad. Siis peaks kõik rahul olema.

See tundub üsna hea mõte olevat :wink: Ise tahtsin ka midagi sarnast teemasse kirjutada ,aga olid juba seda teinud.
Kasutaja avatar
ormsö
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ormsö »

wudu kirjutas:Kuna ma olen elanud terve oma elu surnuaia kõrval ja seal sai kunagi ikka kõike teha :D
Ning seega Sataka tekst on minu jaoks veel liiga leebe ...
wudu - loodan siiralt, et Sa ei hakka rääkima oma tempudest surnuaias, häbi peaks olema!. Estoloogiga täiesti nõus. Ka minu maailmavaate ning koduse kasvatuse järgi on surnuaed püha paik. Ja ka sellest tulenevalt ei meeldi mulle isiklikult ka see, et praegu on Kopli kalmistupargis endistel haudadel ka nt laste mänguväljak. Ei ole sobilik teiste haudadel tammumine. Emaga (kes surnuaeda 30-ndatest aastatest kuni selle vääritu ja ebainimliku lõpuni, veel väga hästi mäletab ja just sellest lõpust koledaid lugusid rääkinud) seal jalutades näitas ta mänguväljakut ja rääkis nt. kes sinna maetud on (Kolonel. Jaanitsa pere krunt jne). Aga eks niipalju kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi. Nii ei sobi ka minu arust sinna kaldakindlustusse kivid, milledelt võib välja lugeda nii nimesid kui daatumeid. Suur osa sellest kaldamüürist on lagunenud ja kivid laiali, sealt ka neid daatumitega eile avastasin, neid lähemalt uurides, ning teistpidi keerates.

Kaldamüür
Pilt
Veel üks nimega kivi kaldamüüris
Pilt
gruppen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

Estoloog kirjutas: Loen seda väga suure imestustundega, et sellist juttu on võimalik kirja panna. Mis teha, olen lapsest saati emaga surnuaial käies kasvatatud selles vaimus, et surnuaial ei vannuta, ei joosta, ei räägita valju häälega jne., et see on püha paik. Kalmistu "kinnipanek" on seal matmiste lõpetamine, kalmistu maatasa tegemine on hoopis midagi muud.

Eraldi teema on väärtused, millest eelkirjutaja on emotsionaalse väärtuse kõige tühisemaks neist nimetanud. Võiks mõelda, milleni selline vaatekoht välja viib. Ehk siis see "kaine loogika":
Üldiselt ühinen arvamusega. Surnuaeda nagu ka kirikut kinni ei panda. Kui üks või teine ise hääbub (nagu on näha ju vene õigeusu kirikute põhjal siinmail) siis ta jääb sellisena nagu ta on. Keegi seda laiali ei tassi ja ära ei lõhu. Normaalne inimene vähemalt mitte. Kuidas saaks üldse hinnata seda, et millise kivi või risti võib purustajasse või prügimäele visata? Vanuse järgi? Ma viin küünlaid ka nendele inimestele surnuaias keda ma ei ole kunagi näinud (minu vaarisa kes sai esimese inimesena endale perekonnanime mida kannan mina täna- vaarisa suri 1869), kuid kes ometi tähendavad mulle palju. Hauad kuhu on maetud inimesed kes esindasid mingil perioodil seda piirkonda kuskohast ma ise pärinen (juured, mõistate? :wink: ) Viin küünla inimestele kes langesid Eesti eest. Viin küünla hauakivi ette mille all hauda ei ole - inimene suri teel Siberisse. Viin küünla ka Vabadussõjas ja Punase Terrori läbi hukkunute mälestusmärgile. Miks? Aga sellepärast, et mul ei ole mitme sugulase haudasid olemas kuhu seda küünalt või lillepotti viia. Üks lasti maha 1940 Patareis, teise jutu järgi suri Komi ANSV-s. Ma ei tea ja ei saa kunagi teadma. Mul (ja ilmselt kümnetel tuhandetel eestlastel) on see koht, pidepunkt, kuhu on võimalik minna inimest ja inimesi mälestama. Käisin just see laupäev surnuaias haudasid koristamas ja kuna seoses ühe teatava andmebaasiga olin eelnevalt uurinud kihelkonna ajalugu siis märkasin üpris palju hauakive nendele kes ei jõudnud siia mitte kunagi tagasi, kuid kes hoolimata sellest on oma jäädvustuse leidnud. Kui punavõim hävitas kalmistu ja need kivid on seal mererannas alles siis tuleks midagi ette võtta. Miks mitte tõesti paigaldada plaat kirjaga: Siia merre kallutati Kopli surnuaia hauakivid koos mälestusega nendest inimestest vms.
Praeguses olukorras on minu hinnagul võimalik natuke punavõimu tegemist siluda ja heastada.
Sest, põhimõtteliselt on ju tegemist siiski nendepoolse hauarüvetamisega
Pühitsetud surnuaed "sulgeda" - sellega saab ainult selline inimene hakkama kellel minu meelest on midagi puudu jäänud aga see mõtlemine on selle kasvatuse järgi mis mina saanud olen ja põlvkonnad enne mind. Kallale ei läheks aga heaks ka ei kiida.
Küsiksin veel miks siis üle meie maa noored suviti koristavad surnuaedasid ja nende osi kuhu ei ole võimalik praegu või ka tulevikus matta? Miks see on nii? Respekt esi-isade ja emade ees järsku, kasutades moodsamat väljendit?
Paneme kinni, lükkame tasaseks ja ehitame ühe toreda büroohoone. Või midagi paremat? Lihtsam ju.
Ma tahan lihtsalt öelda, et osadele inimestel skeem: "istun kodus joon kohvi ja kui meelde tuleb siis mõtlen korraks ka selle üle, et kes selle maja üldse ehitas kunagi" istub, teistele mitte. Teised inimesed on võimelised aga jällegi lihtsalt selle hauakivi nimel ka ennast ogaraks ja sandiks pingutama. Näiteid siinkohal tooma ei hakka - keegi äkki peab veel seda inimest debiilseks sellepärast. Nii ongi: ühtedele on tähtis, et surnuaed ja hauakivi püsib seal kus see rajati/paika pandi ja teistel on sellest suva. Mina kuulun sinna leeri kellel ei ole suva.
Lõpetuseks pärast keevaid emotsioone:
Ehk siis kuidagi märgitakse see terror ja matslus ära ikka lõpuks. Muidu ühelpäeval äkki lükatakse Metsakalmistu kah puhtaks ja tehakse golfiväljak peale.
OveT.
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OveT. »

Estoloog kirjutas:Sinu arvamus on mulle sama arusaamatu. Homme võiks siis saata buldooseri su elukohta, töökohta, autot jne lömastama, eks kallis mälestus jääb neist sulle hinge ikkagi. Või mõne päti su kogutu kallale? Või lükkaks maha Võru linna? Kogu Eesti maa pealt? Kui mõni jääb ellu, on ikka kallis mälestus tal hinges. Tunnistan siiralt, oled koos Satakaga siin suutnud tekitada üsna õõvastava tunde mulle. Ei näe tõepoolest erilist vahet venelaste käitumisel surnuaedadega/maetutega ja sellel mõtteviisil. Miks peeti hiisi pühaks? Miks Siberis surema pidanud tahtsid viimse soovina saada maetud kodumulda? Kas mõiste "püha" tähendab üldse midagi?

Aga see on ilmselt teemaväline ja kahe eelkirjutaja seisukohad nii kaljukindlad, et jätkake siis teemas.

Vihaga väljaöeldu ei pruugi alati kõige paremini õnnestuda.
Ehk saad aru, et ei kiida ma heaks surnuaia maatasa tegemist.
Palun alati pakkuda märke, medaleid, riste, autasusid tsaari, eesti ja saksa ajast. Samuti dokumente, postkaarte ja fotosid igal teemal, vorme, kiivreid, pandlaid, mõõku jms. 52-23353 ri28le@hot.ee
Kasutaja avatar
ormsö
Liige
Kontakt:

Käisin täna ka pisut jalutamas Kopli kalmistupargis. Tore muidugi on see, et koht on puhas ja korras. Lugesin aga netiavarustest " 1951. aastal kalmistu sama hästi kui hävitati ning tänaseks on seal säilinud vaid kaks
hauasammast - USA presidendi Abraham Lincolni õepoja, langevarjuhüppel Tallinna lahe kohal hukkunud Charles Leroux
ja lauljanna Mara oma. ". Sealt aga neid hauasambaid ei leidnud. Huvitav kuhu need viidi? Sealt pargipiirkonnast avastasin vaid 2 hauatähist (kuhu praegu tõstavad mõningate lähedalasuvate koerteomanike lemmikud jalga) ja mõned mis olid kõrvalasuval laoplatsil.

Hauatähis kalmistupargis.
Pilt
Teine hauatähis kalmistupargis.
Pilt
Vene loodearmeelaste matmiskoha mälestuskivi merepoolses servas värava taga.
Pilt
Hauatähised laoplatsil
Pilt
Pilte väravastendilt
Pilt
Pilt
MOrav
Liige
Kontakt:

ERA.R-1570.1.421a
Õiend, aktid, kirjavahetus endise Kopli Kalmistu hauamärkide kohta. (Muuseumide ja arheoloogiliste ning ajalooliste mälestusmärkide osakond).
1950-1953
17 lk

ERA.T-76.1.12837
Kopli park. Kopli kalmistu laiendatud arhitektuuri-ajaloolised eritingimused. Kd I. J. Bärenson, K. Pentsa. A-2579
1989
32 lk

ERA.T-76.1.12836
Kopli park. Kopli kalmistu laiendatud arhitektuuri-ajaloolised eritingimused. II kd. Fotod. J. Bärenson, L. Kivi. A-2578
1989
31 lk

Kalinini rajooni pargi (Kopli surnuaed) planeerimise eelprojekt.A-3425
ERA.T-14.4-6.25104
Seletuskiri, genplaan, santehnika genplaan, vertikaalplaneerimise ja ehitusjärjekordade skeem, planeerimiskava

TLA.236.1.7
Alfabeet Kopli surnuaiale maetud isikute registreerimisraamatule (Raamat ise puudub)
1774

LA.R-411.1.14
TL TSN TK Täitevkomitee otsused kalmistutele matmise korra ja kalmistute sulgemise kohta.
1941-1957

TLA.R-1.15.753
Ülevaade Tallinna kalmistutest ning kultuurimälestistest.
1973-1973

TLA.R-1.15.1124
Kirjavahetus kultuurimälestiste kohta (ülevaade Tallinna kalmistute olukorrast, kultuurilooline õiend Tatari t. 21b maja kohta).
1981-1981

Fotod:
TLA.1465.1.2129
TLA.1465.1.2130
Kopli kalmistu (surnuaed).

*

TLA.R-411.1.75a
Tallinna Linna TSN Täitevkomitee korraldus ning akt Vana-Kalamaja kalmistu sulgemiseks ning Volta Tehasele üleandmiseks puhkepargi rajamiseks ning kirjavahetus samalt kalmistult surnute ümbermatmiseks.
1960-1962

Kalamaja park. Kalamaja kalmistu arhitektuur-ajaloolised eritingimused. Kd I. J. Bärenson. A-2580 Arhivaal ERA.T-76.1.12838 1989

Kalamaja park. Kalamaja kalmistu arhitektuur-ajaloolised eritingimused. Kd II. Fotod. J. Bärenson, L. Kivi. A-2581 Arhivaal ERA.T-76.1.12839 1989

TLA.R-3.1.3477
Kalamaja Kalmistu taastamine.
1991-1991

TLA.1150.1.50
Nimestik Kalamaja kalmistul leiduvate vanemate hauamälestusmärkide ja ristide kohta.
1938-1939

ERA.T-76.1.11737
Fotokoopiad J. Naha käsikirjalistest materjalidest ja fotodest. Kd XV - Kalamaja surnuaed. H. Samel. A-1487 (S)
1986

TLA.R-242.1.253
Pealkiri "Kalamaja surnuaed" - fotokoopia J. Naha käsikirjalistest materjalidest ja fotodest. Koostaja H. Samel.
1985

Silma alla sattus ka:

TLA.R-411.1.5
Garnisoni kalmistule maetud nimede raamat.
1944-1948
41 lk

TLA.R-411.1.3
Ajavahemikul 1941-1945. a. langenud sõjaväelaste nimekiri.
1941-1945
15 lk

TLA.R-411.1.2
Kalmistuile maetud punaarmeelaste registreerimise raamatu tähestik.
1944-1944
(Tallinnas?)

TLA.R-411.1.1
Maetud Punaarmee ohvitseride ja võitlejate nimekirja raamat ning okupatsioonivõimude poolt Liiva kalmistule maetud sõjavangide nimestik.
1941-1944
96 lk

TLA.R-411.1.7
1950. a. Rahumäe kalmistule maetute nimekiri.
1950-1950

TLA.R-411.1.9
Ajavahemikul 1945-1952. a. Katoliku kalmistule maetute nimekiri.
1945-1952
Viimati muutis MOrav, 27 Apr, 2009 17:43, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
ormsö
Liige
Kontakt:

Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
wudu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas wudu »

Estoloog kirjutas:Irvita-irvita. Tartus Raadi kabelis on leinamajas ka surnutele puuoksi perse torgitud. Eks õpeta oma kõigetegemist ka oma järeltulijatele.
Lemet kirjutas:
Kuna ma olen elanud terve oma elu surnuaia kõrval ja seal sai kunagi ikka kõike teha

Uhke tunne???
ormsö kirjutas:wudu - loodan siiralt, et Sa ei hakka rääkima oma tempudest surnuaias, häbi peaks olema!
No kui arvate selle kõige tegemise all lõhkumisi, rüüstamisi jne. jne. Siis see räägib rohkem teie rikutuse tasemest :D
Haudadelt lilli varastavaid vanamoore peletasime surnuaiast eemale, süütasime õhtuti kustunud küünlaid, mõnikord kui isu tuli siis rehitsesime võõraid haudu langenud lehtedest puhtaks.
Aga ka esimesed kogemused alkoholi, tubaka, tüdrukutega.
Seega, kas ma peaksin midagi häbenema?

Mulle meeldib siiani öösiti jalutada surnuaias, et enda mõtetega üksi olla.

Aga mis puutub surnute austamise kultusesse, siis see läheks väga kaugele sellest teemast.
Me oleme ju siin, et isamaad kaitsta. Aga prantslased on ju ka siin, et oma isamaad kaitsta. Kellel siis õigus on?
Erich Maria Remarque “Läänerindel muutuseta”
Kasutaja avatar
Satakas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Satakas »

Estoloog kirjutas:Loen seda väga suure imestustundega, et sellist juttu on võimalik kirja panna. Mis teha, olen lapsest saati emaga surnuaial käies kasvatatud selles vaimus, et surnuaial ei vannuta, ei joosta, ei räägita valju häälega jne., et see on püha paik. Kalmistu "kinnipanek" on seal matmiste lõpetamine, kalmistu maatasa tegemine on hoopis midagi muud.

näed, palusin täiskasvanud meestel mitte emotsioonitseda vaid selle asemel asja kainelt võtta aga kussa sellega.... noh, mis seal's ikka, ega mõni lihtsalt ei saa teisiti kui PEAB nii ilu kui ka väärtused patta panema ehkki juba vanal ajal teati, et need sinna teps mitte ei kõlba. aga teada on ka, et ilu ja emotsioonide pattapanek müüb. ja müüb see tõesti hiiglama hästi, nagu igapäevaelu näitab. iseasi, kas see vaimne platseebo ka hamba alla panna kõlbab. :roll:

taas kainele lainele suundudes: nagu ma omast arust mainisin, on kalmistu likvideerimine (pole sel juhul enam vahet, mil moel ja kelle poolt seda tehti) FAKT, mida mitte keegi enam olematuks teha ei saa. samuti ei hakka keegi kellegi kabuse peale seda taastama vmt. nii, et siinkohal tuleks suurte poiste kombel kurva tõsiasjaga leppida ja oma eludega edasi minna, mitte tite kombel viriseda ja emoputru keeta.

niisiis - kalmistu maamunalt kadumine on fakt. mis siis nüüd edasi saab? selle hävitamise nutud on nutetud juba 50-60a tagasi. nüüd leidis keegi kuskilt (arvatavasti) sealt pärit hauakivid, millega (nagu ma ennist täiesti arusaadavalt selgitasin) EI OLEGI suurt mitte midagi muud peale hakata. või siis, tehes kerge möönduse mõne teisegi kive kasutada võiva tööstusharu suhtes täpsustan ennast: no võinuks ka mujale rakendada aga selle, muidu üsna kurioosse leiu üle vinguma hakata pole minu arvates mitte üksnes eriti mõttekas vaid ka sugugi mitte mehe komme.

kalmistud sünnivad ja kaovad nagu inimesedki. elavad kasvavad oma tegemiste ja toimetustega lihtsalt surnutele peale ning viimastel tuleb varem või hiljem koomale tõmmata. muidugi peaks kalmistu likvideerimine toimuma tsiviliseeritud moel (ja mulle on siiani selgusetuks jäänudki, miks niometet kalmistu kaotati? ega ometi selleks, et selle asemele parki teha?) ent see on hoopis teine teema.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline