sass2401 kirjutas: ↑16 Mai, 2025 17:28
Vaata kastilappijate (kuldnool, a-osa jne) juurde, seal neid raipeid juppideks kuhjaga.
Differ läheb siis pekki, kui rattaid talvel ringi kedratakse, muidu ei juhtu temaga midagi.
Differ läheb siis pekki, kui rattaid talvel ringi kedratakse, muidu ei juhtu temaga midagi. See on küll hästi lihtne ja loogiline pakkumine (nagu ma isegi pakuks), aga antud kastitüübi puhul ei ole see just kõige asjalikum jutt. Seda enam, et selle jutuga ei ole kahjuks midagi peale hakata. Detailidest, miks see "pole just kõige asjalikum jutt" võiks omakorda postituse teha.
Kastilappijatega ongi see probleem, et need, kes
"sellest automaatkastide-asjast mitte midagi ei tea", neile piisab ainult kettapakkide näitamisest, ja juba nad tõmbuvad valveseisangusse. Siis oled juba tegija, kui kettaid saad näidata. Sama ka varuosalehtedega. Kus on kettad müügil, siis juba arvatakse, et "kõvad tegijad seal". Aga see on pelgalt kõige lihtsam lugu ja nn esimene aste. Nii, nagu hakkad rääkima planetaari remondikomplektist, või plaatlaagritest või siis vabajooksu siduritest/bendiksitest, nii juba jääb jutt vaiksemaks. Kui küsisin, et kuidas seibidega on?, siis tehti suuri silmi- mis seibid? Kui küsisin, et aga kuidas koostet teed siis? Vastus: niisama panen kokku tagasi peale ketaste vahetust.... Kui küsisin, et kas sul on või sa tead Aisini kasti jaoks ette nähtud koostemäärdest? Ja neid on veel kaks erinevat. Oli vastus- "möhh, mis kosmosetehnoloogiajutt see nüüd on?" Isegi iga õlipood ei tea, millest jutt käib. Rääkimata siis sellest,
miks just seda määret koostel vaja on, ja mis selle määrde eriliseks teeb (mina nüüd tean, ja tean kah, kust seda saab). Tartus konkreetselt ei ole leidnud tegijat, kellega rääkida. Üks ütleb, et ainult kettaid vahetab (no pisike overhaul), teise kohta sain kaarega teada, et nad enam (ise) ei tee, vaid saadavad remonti kas Cesisesse või siis Leetu, või siis ostavad sealt (see rrr.lt). Lätti oskan ise kah sõita. Sealt Leedust saan samamoodi ka ise- tuuakse alusel asi (põrsas kotis) ja maksad kättesaamisel. Hõbenool ütles, et just neid juppe ei paku (aga ülejäänusid on mul omalgi mitme käigukasti jagu juba... pluss põhjalik overhaul remkomplekt koos tihenditega isegi AWD-le).
Aga nüüd nüanss- just selle kasti-pooltelje-difri vibra ei mängi mõnel autol/margil üldsegi rolli, aga on mudeleid, millel lööb välja. Ja kohe eriliselt lööb. Mida erilisem kere, seda rohkem on ka vibrat tunda.... näiteks kabrio Volvo C70. Just selle 2,4-se mootorile pandud kastiga (2-sele pandud Fordi automaatkastil on jälle hoopis muud kalad). Ma käsin ekstra biitimiseks mingine 6-7-t müügiks olevat sama konfiga C70-t läbi proovimas/sõitmas nii kinni- kui lahtikatusega. Ja ei leidnud ühtegi, millel minimaalselt 200t-se läbisõidu juures poleks keres seda vibrat. Kõigil on midagi (nagu mulgi). Aga siis leidsin ühe, millel 270t-se läbisõidu juures pole mitte mingit tuntavat vibrat. Oli just niisugune, nagu mul ülejäänud peres olevad 3 Volvotki ja kõik ülejäänud autod-ja margid maailmas. Ja selleni nüüd ma oma neljanda, c70-ga püüdlengi. Mul on elamises kaks Aisini uuema kastiga V70-t ja ka täpselt sama kogu kapotialusega V50 132kwD5AW55-51, millel ka ei ole mingit vibra, ja ma tahan, et ka see C70 132kwD5AW55-51-R-style oleks mul ilma vibrata. Praegu on kordaja ca 35-40, 70-80 ja 110-120 kandis, kus keresse lööb vibra sisse. Lahtise või kinnise katuse puhul on vibra resonantssagedus ja amplituud tiba erinev (nagu teistelgi oli). Mootorikinnitused ja poolteljed kõik vahetatud, veermik kontrollitud, nagu sel puhul ette nähtud ja soovitatud. Kui neid seibe ei saa, ja midagi muud üle ei jää, siis löön vibrata nina V50-lt täiega tervikuna ringi C70-le.
P.S. C70-d tavaliselt talviti ringi ei sõida ja silma nad kah ei hakka. Nagu minu omagi. Talve jooksul ei sõitnud 100 km-igi. Ja ammugi mitte ei andnud ketsi. Seisavad pigem need C70-d soojas kuskil ja ootavad suve ja päikest. Nii, et seda vibra põhjuseks olevat talvel ketsiandmise juttu eriti tõsiselt võtta ei ole mõtet....
P.S. Enamus kasti-remontijaid väidavad, et differ ei lagune ja neil kokkupuude difri remontimisega puudub ja sellega seotud detaile ei paku. Ütlevad hoopis, et vaheta pooltelgi, kasvõi ühtejutti ja uusi, kuniks vibrast lahti saad.